Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > O oră cu Martha Bibescu la Palatul Mogoșoaia
Articole online

O oră cu Martha Bibescu la Palatul Mogoșoaia

Prințesa Martha Bibescu a una dintre cele mai frumoase și cunoscute românce din secolul XX. Printre admiratorii ei s-au numărat Marcel Proust, Winston Churchil, Charles de Gaulle sau Antoine de Saint-Exupery.

În linie descendentă, prințul Valentin Bibescu urmează calea trasată de străbunii săi, folosindu-se de mijloacele pe care i le pun la îndemână ultimele descoperiri ale epocei noastre. Cariera aviatică a prințului e, fără îndoială, o continuare în timp a dinamismului moștenit. Întrebată cum se împacă firea ei contemplativă cu acest dinamism, Martha Bibescu răspunde:

– Ador avionul. Cea mai bună dovadă e ultimul meu roman, scris în avion.

Ne întoarcem la secolul de care ne îndepărtaseră hrisoavele, pergamentele cu peceți și paftale, culese cu îngrijire de prin poduri colbuite, de mâna ctitoriței muzeului de mâine.

– O țară care nu are cultul trecutului, nu poate avea tradiție.

Din acest respect pentru tradiție a răsărit din ruine castelul minune de la Mogoșoaia, pentru care secolele viitoare vor trebui să poarte recunoștință scriitoarei cu renume mondial, care în loc să se complacă în reuniuni mondene, strânge în castelele de la „Mogoșoaia” și „Posada” comori pentru viitorime. Un pictor tânăr lucrează, în sala de recepții, la copiile unor tablouri vechi. Colecțiile castelului se completează și se vor completa, atâta vreme cât va trăi zâna cea bună, activă, iubitoare de frumos.

Visul feeric s’a sfârșit. Afară ninge cu fulgi mari. Mașina se pierde din nou în noapte. Închidem ochii. Sub pleoape, din povestea celor 1001 de nopți, n’a rămas decât chipul prințesei, luminat de flăcările căminului, care se amuză să deseneze în jurul capului ei o aureolă aurie.

 

 

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA