Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O nouă lovitură dată Statului Islamic. Forțele americane au eliminat un important lider terorist
Articole online

O nouă lovitură dată Statului Islamic. Forțele americane au eliminat un important lider terorist

terorism

Forțele americane au repetat îndelung un raid secret pentru a elimina săptămâna aceasta un agent financiar de rang înalt al Statului Islamic, folosind o „recreare” special construită a zonei țintă accidentate, au declarat oficiali americani.

O nouă lovitură dată Statului Islamic. Forțele americane au eliminat un important lider terorist

Pentagonul a dezvăluit joi că forțele americane au efectuat un asalt în nordul Somaliei cu o zi înainte și l-au ucis pe Bilal-al-Sudani, un lider ISIS din această țară care a jucat un rol-cheie în finanțarea operațiunilor din întreaga lume – inclusiv în Afganistan, unde 13 membri ai serviciilor americane au fost uciși într-un atentat cu bombă al ISIS din 2021 – și în creșterea prezenței grupului în Africa.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că raidul „a dus la moartea unui număr de membri ISIS”. Un oficial de rang înalt al administrației Biden a declarat reporterilor că alți 10 luptători au fost uciși de forțele americane. Niciun civil sau soldat american nu a fost rănit în timpul operațiunii, au precizat aceștia.

Pentru a efectua operațiunea, oficialul a declarat că forțele speciale au repetat operațiunea în locuri construite special pentru a recrea sau simula terenul – un complex de peșteri îndepărtat și muntos – unde urma să aibă loc în cele din urmă operațiunea.

Această strategie de pregătire și antrenament este similară cu cea folosită de forțele Navy SEAL înainte de raidul Neptune Spear din 2011, care l-a ucis pe Osama bin Laden.

Amiralul William McRaven, care a planificat și executat acel raid în Pakistan, a scris în cartea sa din 2019 „Sea Stories” că CIA a construit o machetă a complexului din Abbottabad, unde locuia bin Laden. Forțele americane au folosit macheta pentru a exersa cum ar fi arătat mișcările lor la sol și abordările elicopterelor în timpul raidului real.

McRaven a scris că CIA „a făcut o treabă magistrală în construirea machetei”

Un gard din sârmă a simulat zidurile complexului, în timp ce o „formație Lego” de containere de transport maritim a simulat spațiile de locuit.

Cu toate acestea, a spus McRaven, au existat câteva neajunsuri nefericite din cauza lipsei de informații. De exemplu, CIA nu a reușit să reproducă grosimea zidurilor care înconjurau complexul și nici nu a putut evalua cum arăta interiorul spațiilor de locuit, lacune care s-ar fi dovedit problematice în timpul raidului real.

Faptul că o abordare similară a fost folosită pentru Bilal-al-Sudani vorbește despre importanța sa ca țintă.

Raidul de miercuri din Somalia are loc în timp ce SUA și forțele partenere continuă să dea de urma luptătorilor ISIS în Siria. Comandamentul Central al SUA a declarat la sfârșitul lunii noiembrie că un raid efectuat de forțele locale siriene cu câteva săptămâni înainte a dus la moartea lui Abu al-Hassan al-Hashimi al-Qurayshi, care era atunci liderul grupului terorist.

Raidul din Somalia a avut loc, de asemenea, în timpul unei săptămâni în care forțele americane au efectuat mai multe lovituri împotriva al-Shabaab, o grupare teroristă cu sediul în Somalia, care are legături cu Al-Qaida și pe care Bilal-al-Sudani a susținut-o anterior. Comandamentul american pentru Africa a declarat că 32 de luptători al-Shabaab au fost uciși în două confruntări separate pe 20 și 23 ianuarie.

„Această acțiune lasă Statele Unite și partenerii săi mai în siguranță și mai fericiți și reflectă angajamentul nostru ferm de a-i proteja pe americani de amenințarea terorismului acasă și în străinătate”, a declarat Austin cu privire la ultimul raid. „Le suntem recunoscători membrilor noștri extraordinari ai serviciilor militare, precum și comunității noastre de informații și altor parteneri interinstituționali pentru sprijinul acordat în această operațiune de succes de combatere a terorismului.”

Registration

Aici iti poti reseta parola