Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O nouă carte scoate la iveală relația tensionată dintre Biden și Zelenski: „NATO este o relicvă istorică, cu o semnificație în declin”
Articole online

O nouă carte scoate la iveală relația tensionată dintre Biden și Zelenski: „NATO este o relicvă istorică, cu o semnificație în declin”

Joe Biden

O nouă carte scoate la iveală relația tensionată dintre Biden și Zelenski: „NATO este o relicvă istorică, cu o semnificație în declin”

Președintele ucrainean Zelenski a „enervat” la prima sa întâlnire în Biroul Oval cu președintele american Joe Biden, potrivit unei noi cărți foarte așteptate, după cum relatează și Insider

The Guardian, care a obținut un exemplar în avans, relatează că această carte descrie o interacțiune timpurie ratată între Zelenski și Biden.

Deși Foer nu citează surse și nici nu folosește citate directe în analiza sa despre acea primă întâlnire, Penguin Random House, editorul cărții, spune că Foer a avut „acces fără egal la cercul restrâns de consilieri care l-au înconjurat pe Biden timp de decenii”.

Prima întâlnire dintre Zelenski și Biden în Biroul Oval a avut loc în septembrie 2021, la doi ani după alegerea lui Zelenski și cu șase luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Președintele ucrainean a căutat de mult timp o întâlnire la Casa Albă, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Rusia

Donald Trump, care era încă președinte al SUA când Volodimir Zelenski și-a început mandatul, a refuzat o întâlnire cu președintele ucrainean deoarece acesta a refuzat să îl ajute să descopere informații despre rivalii lui Trump.

Foer spune că Zelenski a nutrit „resentimente persistente de pe urma acestui episod” și „cel puțin în mod inconștient părea să dea vina” pe Biden atunci când i-a succedat lui Trump, „pentru umilința pe care a suferit-o, pentru stângăcia politică pe care a îndurat-o”.

În mod public, Biden și Zelenski și-au declarat respectul reciproc și obiectivele politice, dar în spatele scenei, Foer susține că Zelenski „părea să nu țină cont de îndoielile lui Biden” și „aproape în mod deliberat nu cunoștea codul moral al lui Biden”.

Biden se aștepta la recunoștință pentru sprijinul SUA, scrie Foer. În schimb, Zelenski „și-a umplut conversațiile cu o listă lungă de cereri”, inclusiv aderarea la NATO.

Solicitarea de a adera la NATO a fost urmată de comentariul lui Zelenski, care ar fi comentat, se presupune, că NATO este o „relicvă istorică, cu o semnificație în declin” și că Franța și Germania urmau să iasă din Alianță. Foer scrie că această analiză „absurdă” l-a „enervat pe Biden”.

„Chiar și cei mai înflăcărați simpatizanți ai lui Zelenski din administrația [Biden] au fost de acord că a exagerat”, scrie Foer despre întâlnire.

Zelensku și Biden au creat un parteneriat puternic pe timp de război

Cei doi lideri mondiali au parcurs un drum lung, Biden arătându-și în permanență solidaritatea cu Ucraina. Parteneriatul pe timp de război dintre Zelenski și Biden a devenit crucial pentru ordinea mondială internațională, scrie New York Times.

De la vizita neanunțată a lui Biden la Kiev până la miliardele de dolari mobilizate pentru ajutor militar și de altă natură pentru Ucraina, dinamica liderilor este mai prietenoasă decât era odată, potrivit relatării lui Foer despre prima lor întâlnire în Biroul Oval.

Registration

Aici iti poti reseta parola