Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O navă cu echipament pentru pregătirea militară NATO în Bulgaria și România a sosit în Grecia
Articole online

O navă cu echipament pentru pregătirea militară NATO în Bulgaria și România a sosit în Grecia

convoi militar

O navă cu echipament pentru pregătirea militară NATO în Bulgaria și România a sosit în Grecia

Nava americană Liberty Pride are o lungime de 199,9 metri, 32,26 metri lățime și un pescaj (adâncime de cufundare în apă) de 8,5 m. Nava a acostat sâmbătă dimineața și a început descărcarea de echipamente militare care, prin transport combinat, vor continua către Bulgaria și România. Două exerciții militare majore ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), „Atlantic Resolve 23” (Atlantic Resolve 23) și „Defender Europe 23” (Defender Europe 23), vor avea loc în cele două țări. Exercițiile sunt efectuate în contextul conflictelor militare din Ucraina.

Nava a sosit în orașul grecesc Alexandroupolis din portul Charleston, SUA, și va naviga la mijlocul acestei săptămâni. Feribotul american este printre primele dintr-un lanț de convoaie care vor aduce transporturi pentru forțele aliate din sud-estul Europei, proces care se preconizează că va dura până la sfârșitul lunii august.

Ca și în cazul altor transporturi militare, mărfurile vor continua să fie transportate din portul Alexandroupolis cu trenul și camionul. Pe aceeași rută, dar în sens invers, marfa va fi returnată după finalizarea pregătirii militare.

Peste două sute de militari americani sunt deja dislocați în Alexandroupolis, pentru a coordona și controla demersurile în cooperare cu autoritățile portuare și armata greacă.

Cu ocazia sosirii navei, într-o postare pe rețelele de socializare, președintele Autorității Portuare, Konstantinos Hadzimikhail, a declarat

„După acțiunile din ianuarie-februarie de descărcare și transport terestru pentru Națiunile Unite și schimb (rotație) pentru armata italiană, de astăzi începem operațiuni paralele de schimb ciclic de echipamente și bunuri militare ale armatei americane cu transport combinat cu nave, trenuri și camioane”.

După ani de negocieri, statele membre ale Națiunilor Unite au ajuns la un acord privind protecția mării libere, o comoară fragilă și vitală care acoperă aproape jumătate din planetă.

Este vorba despre zona de mare dincolo de Zona Economică Exclusivă (ZEE), la mai bine de 200 de mile distanță de coastă și ocupă aproximativ două treimi din ocean, adică jumătate din planetă.

Registration

Aici iti poti reseta parola