Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > O navă care a luat parte la Operațiunea Overlord poate fi cumpărată pentru doar 40.000 de euro
Articole online

O navă care a luat parte la Operațiunea Overlord poate fi cumpărată pentru doar 40.000 de euro

light-vessel-72

Ambarcată de-a lungul râului Neath, în Țara Galilor, se află nava ușoară 72 (LV72). Cunoscută mai bine sub numele de Juno, nava ar putea părea o navă obișnuită care a căzut victimă intemperiilor, dar, de fapt, a jucat un rol într-unul dintre cele mai importante evenimente din cel de-al Doilea Război Mondial: Operațiunea Overlord. În plus, în prezent, nava se găsește pe piață pentru doar 40.000 de euro.

O navă care a luat parte la Operațiunea Overlord poate fi cumpărată pentru doar 40.000 de euro

Nava ușoară 72 a fost construită de Trinity House și pusă în serviciu în 1903. Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, a fost staționată în insulele britanice. La aproape două săptămâni după ce Aliații au lansat Operațiunea Overlord, nava a fost ancorată în largul coastei Normandiei pentru a marca un canal minat în apropierea zonelor de debarcare canadiene și britanice.

La 27 ianuarie 1945, nava a fost mutată la La Havre pentru a fi supusă unor reparații, rezultat al vremii severe și al coliziunilor cu alte nave, după care a fost ancorată de-a lungul Senei. Nu după mult timp, însă, a fost returnată în Regatul Unit.

După război, nava ușoară 72 a fost staționată în Canalul Bristol, unde a rămas până în 1973, când a fost vândută pentru dezmembrare companiei Steel Supply Company din Țara Galilor. Managerul Ian Jones a recunoscut valoarea istorică a navei și a refuzat să o dezmembreze, în schimb a așezat-o pe malul râului Neath, unde a rămas de atunci.

navă

Cei care doresc să cumpere nava ușoară 72 trebuie să știe câteva lucruri despre starea ei actuală. Deși de atunci a fost adăugată în registrul național al navelor istorice, ea nu a fost supusă unor eforturi de conservare și, ca atare, s-a deteriorat de-a lungul deceniilor.

De atunci, rugina a ajuns să acopere cea mai mare parte a exteriorului navei, iar hoții i-au furat o serie de accesorii din alamă. În plus, unele dintre plăcile corpului navei s-au deformat din cauza expunerii la intemperii, iar natura a pus încet-încet stăpânire pe puntea superioară.

Nava ușoară 72 a dezvoltat, de asemenea, un număr considerabil de urmăritori pe Facebook, istoricii și fanii postând imagini istorice și imagini cu drone pe un grup dedicat, intitulat Friends of Light Vessel LV72 JUNO (Prietenii navei ușoare LV72 JUNO).

Experții arată că ar trebui să fie nevoie doar de reparații minore pentru a repune pe linia de plutire Light Vessel 72, deoarece noroiul pe care este așezată a împiedicat-o să sufere pagube mari din cauza apei. Prețul pentru o restaurare completă este momentan necunoscut. Cu toate acestea, se crede că ar putea fi de ordinul zecilor de mii de euro, pe lângă prețul de cumpărare de 40.000 de euro.

navă

Registration

Aici iti poti reseta parola