Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > O mărturie devastatoare: În 1782, 13.000 de familii de români din Transilvania fugiseră la București din cauza răutății nobililor unguri
Articole online

O mărturie devastatoare: În 1782, 13.000 de familii de români din Transilvania fugiseră la București din cauza răutății nobililor unguri

Balthasar Hacquet, medic și naturalist francez aflat în slujba Habsburgilor, face, la sfârșitul veacului al XVIII-lea, o călătorie prin Țările Române.

Un nobil, A.H.-ky, a poruncit judelui său de sat să mâne pe țărani spre el ca să-i facă muncă de robi, dar cum aceia nu au voit să-l urmeze, el (judele) a spus acest lucru stăpânelui său amintit care însă l-a amenințat cu moartea dacă nu îi aduce la el.

Bietul jude a venit din nou a doua oară, fără a fi putut îndeplini lucrul, spunând: stăpâne, fiți bun să le porunciți voi înșivă, căci veți izbândi desigur mai bine ca mine.

Dar fiara nici nu l-a lăsat să termine și cu pistolul i-a trimis un glonte drept în piept.

Cum bietul om a căzut jos și a vrut să se țină de masă pentru a se ridica în sus, l-a împușcat acest călău cu un al doilea glonte în gât, ucigându-l.

Văduva lui împreună cu copiii au reclamat, dar totul a fost rezolvat de comitat printr-o amendă de douăzeci și patru de guldeni, dar și pe aceștia a refuzat tiranul să-i plătească.

 

Sursa traducerii: Călători străini despre Țările Române, Vol. X, Partea a II-a, București, 2001

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola