Evenimentul Istoric > Articole online > O luptă stranie: „Bătălia pintenilor de aur”
Articole online

O luptă stranie: „Bătălia pintenilor de aur”

Cu câteva săptămâni mai înainte, pe 18 mai 1302, meșteșugarii flamanzi din Bruges se răsculaseră împotriva garnizoanei franceze, masacrând-o. Acest eveniment a fost numit „Utreniile din Bruges”, ca o aluzie la mult mai celebrele „Vecernii siciliene”, din urmă cu două decenii.

Regele Franței, Filip cel Frumos, nu putea lăsa nepedepsită răscoala flamanzilor. Oastea franceză se adună pe 11 iulie în jurul fortăreței Courtrai.

Milițiile flamande, pedestre, încadrate de câțiva cavaleri, iau poziție pe o înălțime, la malul Lys-ului.

Oastea franceză, a cărei piesă grea era cavaleria, mult mai numeroasă, se așază pe colina Pottelberg, în sudul cetății. Sunt organizați în zece escadroane, sub comanda unor mari seniori, precum contele d’Eu, contele d’Aumale, conetabilul Raoul de Nesle, contele de Saint-Pol.

Bătălia începe cu câteva salve trase de arbaletierii francezi, provocând o retragere a flamanzilor. Apoi „pietonii” (nume dat in Evul Mediu infanteriei sau pedestrașilor) se pun în mișcare pentru a-și zdrobi adversarii.

Contele Robert II Artois, comandantul francezilor, dă în același timp ordin cavaleriei să atace. Însă, în nerăbdarea de a le da o lecție flamanzilor, cavalerii dau cu caii peste propria infanterie. Se produce o uriașă busculadă. Mulți francezi își găsesc sfârșitul fie călcați în picioare de copitele cailor, fie zdrobiți în șanțurile de apărare în spatele cărora flamanzii apucaseră să se ascundă.

Uluitoarea stângăcie a cavalerilor lui Filip se încheie cu un dezastru răsunător.

Milițiile flamande, fără să-și facă prea multe griji de codul onoarei medievale, omoară pe întrecute pedeștri și cavaleriști. Nu este luat nici un prizonier. Robert d’Artois însuși este ucis ca ultimul infanterist.

Învingătorii nu uită să adune de la morții care zăceau în noroiul câmpiei Groningen, pintenii de aur ai cavalerilor francezi. În număr de peste 500, acești pinteni vor servi ca ornamente ale bisericii Notre-Dame de Courtrai. De aici și numele cu care confruntarea aceasta bizară a intrat în istorie: „Bătălia pintenilor de aur”.

Registration

Aici iti poti reseta parola