Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O linie telefonică de urgență înființată între armatele ruse și americane la începutul războiului din Ucraina a fost folosită o singură dată, potrivit unui raport
Articole online

O linie telefonică de urgență înființată între armatele ruse și americane la începutul războiului din Ucraina a fost folosită o singură dată, potrivit unui raport

vladimir-putin

O linie telefonică de urgență înființată între armatele ruse și americane la începutul războiului din Ucraina a fost folosită o singură dată, potrivit unui raport

O linie telefonică militară de „deconfliction” înființată între Rusia și SUA la începutul războiului din Ucraina a fost folosită doar o singură dată, a relatat luni Reuters, citând un oficial american.

Acesta nu a detaliat când anume a fost făcut apelul, dar a spus că nu a venit după atacul cu rachete care a lovit Polonia, stat membru NATO, ucigând două persoane, la începutul acestei luni.

Acea explozie de rachetă, care a declanșat îngrijorări la nivel mondial, a fost probabil cauzată de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană, a declarat atunci secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Însă, imediat după aceea, președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, a declarat că a încercat fără succes să ia legătura cu omologul său rus, ceea ce a generat îngrijorarea că o neînțelegere sau o comunicare eronată ar putea duce la transformarea conflictului într-un război mai amplu.

Pentagonul a înființat o linie de comunicare cu Ministerul rus al Apărării în luna martie a acestui an – la o lună după ce Moscova a lansat o invazie a Ucrainei.

Linia telefonică directă a fost menită să prevină „calculele greșite, incidentele militare și escaladarea”

Atât Ministerul rus al Apărării, cât și Departamentul american al Apărării nu au răspuns imediat solicitării Insider de a face comentarii.

Pentagonul a declarat pentru Reuters că are mai multe canale pentru „a discuta cu rușii probleme critice de securitate în timpul unei situații de urgență sau de contingență, în scopul de a preveni calculele greșite, incidentele militare și escaladarea”.

„Suntem încurajați de recentele convorbiri ale Înaltului Departament al Apărării cu omologii ruși și considerăm că dialogul continuu este esențial”, a declarat un purtător de cuvânt.

Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, și directorul CIA, Bill Burns, au avut anterior contacte cu oficiali ruși care nu au trecut prin linia telefonică directă, potrivit Reuters.

Milley și omologul său, generalul rus Valery Gerasimov, au vorbit în două ocazii de la începutul războiului, a precizat publicația.

Registration

Aici iti poti reseta parola