Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O înregistrare video din cabina de pilotaj arată cum două F-14 Tomcats ale marinei americane doboară MiG-uri libiene într-o confruntare din 1989
Articole online

O înregistrare video din cabina de pilotaj arată cum două F-14 Tomcats ale marinei americane doboară MiG-uri libiene într-o confruntare din 1989

avion

O înregistrare video din cabina de pilotaj arată cum două F-14 Tomcats ale marinei americane doboară MiG-uri libiene într-o confruntare din 1989

În trei ocazii, exercițiile de „libertate de navigație” s-au transformat în întâlniri violente, un risc operațional pe care îl prezintă toate exercițiile de acest gen.

Incidentul din 1989, în care au fost implicate două F-14 Tomcats de la VF-32, cu baza la bordul portavionului USS John F. Kennedy (CV 67), este foarte notabil – mai ales că, la vremea respectivă, au fost făcute publice comunicațiile radio și o parte din imaginile înregistrate de camerele de filmat.

În 1981, doi piloți Su-22 au tras asupra unei perechi de Tomcats. Avioanele F-14 s-au întors și au spulberat Fitter-urile de pe cer. Cinci ani mai târziu, Marina a asistat la mai multe angajamente de luptă cu mijloace ale marinei libiene și cu amplasamente de rachete sol-aer.

În incidentul din 1989, Tomcats au făcut cinci viraje pentru a încerca să evite lupta, potrivit TheAviationist.com. Floggers a insistat și, în cele din urmă, echipajele Tomcat nu au așteptat focul ostil. 

Așadar, iată înregistrarea video completă a incidentului – de la momentul în care a fost stabilit contactul și până la momentul în care cele două Floggers s-au prăbușit fără șanse de supraviețuire.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola