Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O înmormântare a unui copil de acum 10.000 de ani ne oferă informații despre moștenirile de familie din preistorie
Articole online

O înmormântare a unui copil de acum 10.000 de ani ne oferă informații despre moștenirile de familie din preistorie

arheologi

O înmormântare a unui copil de acum 10.000 de ani ne oferă informații despre moștenirile de familie din preistorie

Cercetarea, condusă de doctorul Claudine Gravel-Miguel de la Arizona State University, îl include și pe doctorul Jamie Hodgkins de la University of Colorado Denver, profesor asociat de antropologie și co-investigator principal în cadrul săpăturilor de la Arma Veirana.

Deoarece materialul folosit pentru fabricarea primelor port-bebe (marsupiu) nu se păstrează bine în arhivele arheologice și deoarece înmormântările preistorice de bebeluși sunt foarte rare, dovezile privind port-bebe preistorice sunt extrem de rare. Situl – care include cea mai veche înmormântare documentată a unui copil de sex feminin din Europa, un bebeluș de 40-50 de zile, poreclit Neve – le are pe amândouă. Cercetătorii au folosit metode analitice inovatoare pentru a extrage informații greu de obținut despre mărgelele perforate din scoică găsite în sit.

Studiul a folosit un model fotogrammetric 3D de înaltă definiție al înmormântării, combinat cu observații microscopice și analize prin scanare microCT ale mărgelelor, pentru a documenta în detaliu modul în care a avut loc înmormântarea și modul în care mărgelele au fost probabil folosite de Neve și de comunitatea sa în viață și în moarte.

Rezultatele acestei cercetări arată că mărgelele au fost probabil cusute pe o bucată de piele sau de pânză care a fost folosită pentru a o înveli pe Neve pentru înmormântare. Această decorație conținea peste 70 de mărgele mici de scoică perforată și patru pandantive mari de scoică perforată, cum nu au mai fost găsite în altă parte.

Cele mai multe dintre mărgele poartă semne grele de utilizare care nu ar fi putut fi produse în timpul scurtei vieți a lui Neve, demonstrând că i-au fost transmise ca moștenire

„Având în vedere efortul depus pentru a crea și reutiliza aceste ornamente de-a lungul timpului, este interesant faptul că această comunitate a decis să se despartă de aceste mărgele la înmormântarea unei persoane atât de tinere, a declarat Gravel-Miguel. „Cercetările noastre sugerează că aceste mărgele și pandantive au împodobit probabil purtătorul lui Neve, care a fost îngropat împreună cu ea”.

Bazându-se pe observațiile etnografice privind modul în care sunt împodobite și folosite port-bebe în unele societăți moderne de vânători-culegători, această cercetare sugerează că este posibil ca apropiații lui Neve să fi decorat port-bebe-ul ei cu mărgele pentru a o proteja împotriva răului. Cu toate acestea, este posibil ca moartea ei să fi fost un semnal că acele mărgele au eșuat și că ar fi fost mai bine să îngroape purtătorul decât să îl refolosească.

„Înmormântările de bebeluși sunt atât de rare, iar acesta avea atât de multe mărgele”, a declarat Hodgkins. „Faptul că am putut să ne uităm la uzura utilizării și la poziționarea ornamentelor din jurul copilului pentru a determina că aceste mărgele au fost transmise mai departe, iar copilul a fost înfășurat într-un mod care se potrivește cu forma unui port-bebe este cu adevărat o privire unică în trecut, oferindu-ne o legătură cu acest eveniment tragic care s-a întâmplat cu atât de mult timp în urmă”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola