Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „O halbă pentru faraon!” – A fost descoperită cea mai veche fabrică de bere din lume
Articole online

„O halbă pentru faraon!” – A fost descoperită cea mai veche fabrică de bere din lume

Berea, băutură foarte apreciată în Egiptul Antic, era fabricată „industrial” într-un sit funerar din Abydos.

„Misiunea arheologică americano-egipteană, condusă de Matthew Adams de la Universitatea din New York și de Deborah Vischak de la Universitatea Princeton, a descoperit ceea ce pare cea mai veche fabrică de bere cu producție la scară mare din lume”, se arată într-un comunicat citat de AFP.

Fabrica de bere „datează probabil din epoca regelui Narmer”, a declarat secretarul general al Consiliului pentru Antichități, Mostafa Waziri, citat în document.

Narmer este primul rege care a unificat Egiptul de Sus cu Egiptul de Jos. A domnit acum mai bine de 5.000 de ani și este considerat de unii fondatorul primei dinastii de faraoni.

Arheologi britanici făcuseră la începutul secolului XX descoperiri care i-au determinat să creadă că în regiune se găsește o fabrică de bere antică, însă nu au reușit să o localizeze cu precizie.

Lucru realizat acum de echipa condusă de Adams și Vischak.

Potrivit lui Waziri, fabrica de bere era alcătuită din opt zone mari, folosite ca „unități de producție”. Fiecare zonă conținea circa 40 de mari recipiente din lut ars, dispuse pe două rânduri.

În recipiente, „instalate vertical în formă de cercuri”, era încălzit un amestec de semințe și apă.

Dr. Adams afirmă că studiile demonstrează că berea era produsă pe scară largă, în acea perioadă, cu o cantitate de circa 22.400 de litri fabricați „în același timp”.

Fabrica de bere „este posibil să fi fost construită în acest loc în mod special pentru ritualurile funebre regale care aveau loc în interiorul siturilor funerare ale regilor Egiptului”.

Dovezile despre fabricarea berii în Egiptul antic nu sunt noi. În 1994, au fost descoperite la Hierakonpolis reziduuri de bere pe vase datând din jurul anului 3.500 î.Hr.

Fragmente de vase de lut, utilizate de egipteni, vechi de peste cinci milenii, printre care mari recipiente de ceramică pentru fabricarea berii, au fost descoperite pe un șantier arheologic din Tel Aviv, anunța în 2015 Autoritatea israeliană pentru Antichități.

Faimos pentru templele sale, situl arheologic Abydos, aflat în provincia egipteană Sohag, a dezvăluit de-a lungul anilor numeroase comori.

Egiptul a anunțat în ultimele luni o serie de descoperiri arheologice majore și speră ca astfel să-și revigoreze turismul, sector cheie al economiei sale, grav afectat de pandemie.

Registration

Aici iti poti reseta parola