Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Spionii afgani și forțele antrenate de SUA se alătură ISIS-K! Au motive întemeiate
Articole online

Spionii afgani și forțele antrenate de SUA se alătură ISIS-K! Au motive întemeiate

Colaboratorii americanilor se pun sub protecția Statului Islamic

De asemenea, printre cei care se alătură ISIS-K se numără și membri ai serviciului de informații din Afganistan. „Numărul dezertorilor care se alătură grupării teroriste este relativ mic, dar în creștere”, scrie The Wall Street Această mișcare provocată de disperare ar putea fi un avantaj uriaș pentru capacitățile ISIS-K, având în vedere că membrii serviciilor de informații pregătite de SUAîmbunătățesc prin expertiza lor capacitățile de luptă ale grupării teroriste.
Potrivit WSJ, „În mod important, acești noi recruți aduc Statului Islamic expertiză critică în strângerea informațiilor și tehnici de război, întărind capacitatea organizației extremiste de a contesta supremația talibană”.

Ca dovadă, raportul citează „un ofițer al armatei naționale afgane care a comandat depozitul de arme și muniții al armatei din Gardez, capitala provinciei Paktia din sud-est, s-a alăturat filialei regionale a grupului extremist Statul Islamic-Provincia Khorasan și a fost ucis în urmă cu o săptămână într-un ciocnire cu luptătorii talibani, potrivit unui fost oficial afgan”.

„Fostul oficial a spus că și alți luptători pe care îi cunoștea, toți membri ai serviciilor de informații și ai armatei fostei republici afgane, s-au alăturat, de asemenea, Statului Islamic după ce talibanii le-au percheziționat casele și le-au cerut să se prezinte la noile autorități ale țării”, continuă raportul.

În mod alarmant, printre cei care dezertă la rândurile ISIS pe fondul temerilor că vor fi uciși de talibani se numără membrii de elită a forțelor speciale. În unele cazuri, aceste forțe speciale afgane ar fi primit o pregătire considerată de elită , având în vedere că instructorii lor ar fi fost la un moment dat US Navy SEALS sau Green Berets. WSJ citează exemple în acest sens, după cum urmează: „Un rezident al districtului Qarabagh, la nord de Kabul, a spus că vărul său, un fost membru senior al forțelor speciale ale Afganistanului, a dispărut în septembrie și face acum parte dintr-o celulă a Statului Islamic”.

Talibanii ar putea avea mari probleme

Raportul explică cum literalmente sute de mii de trupe naționale afgane, ofițeri de informații și poliție nu au fost plătiți de la prăbușirea guvernului de la Kabul, susținut de SUA. Acestor oameni le este prea frică să se identifice ca sprijinitori ai fostului guvern. În acest moment, când talibanii încearcă să-și înlăture rivalul ISIS-K, acești oameni nemulțumiți și șomeri, pregătiți de SUA, sunt recrutați de Statul Islamic.

Talibanii susțin de mult timp că Statul Islamic- Khorasan este o creație a serviciului de informații din Afganistan și a SUA, scrie zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola