Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii au descoperit o săgeată veche de 1.500 de ani în gheața care se topește în Norvegia
Articole online

Arheologii au descoperit o săgeată veche de 1.500 de ani în gheața care se topește în Norvegia

săgeată

Arheologii au descoperit o săgeată veche de 1.500 de ani în gheața care se topește în Norvegia

Proiectul se concentrează pe o porțiune de gheață topită din lanțul muntos Jotunheimen, unde echipa a găsit o săgeată conservată cu un vârf de săgeată din fier intact, la scurt timp după ce au ajuns în tabăra lor, la 1750 de metri deasupra nivelului mării.

Săgeata datează din urmă cu aproximativ 1.500 de ani, din timpul Epocii Fierului norvegian, descoperită într-o colecție de fragmente de piatră spartă, la marginea inferioară a câmpului de gheață.

Echipa crede că săgeata a fost pierdută și depozitată în josul pantei de apele de topire, iar de atunci a fost expusă de mai multe ori de-a lungul secolelor, odată cu topirea gheții.

Acest lucru este indicat de lipsa de fletching, stabilizarea aerodinamică în formă de aripioare, realizată în mod normal din pene sau scoarță. 

Săgeata este conică spre capăt, iar colacul a fost îngroșat pentru a se putea cupla cu o anumită coardă de arc. 

Echipa a mai găsit o altă săgeată la începutul acestui an în munții Jotunheimen, care datează de acum aproximativ 1.700 de ani. Această săgeată a fost găsită completă cu vârful de săgeată din fier.

Printre alte descoperiri făcute în peticele de gheață topită în cadrul proiectului se numără: cel mai bine conservat exemplu de schiuri din preistorie, un pantof din epoca bronzului și o așezare vikingă pierdută care conținea sănii, animale moarte, îmbrăcăminte și obiecte de uz casnic.

Registration

Aici iti poti reseta parola