Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O descoperire senzațională! Grenadele de mână erau folosite încă din timpul Cruciadelor
Caleidoscop

O descoperire senzațională! Grenadele de mână erau folosite încă din timpul Cruciadelor

Un fragment al vasului sfero-conic care a fost identificat ca conține un material posibil exploziv din Ierusalim. Credit: Robert Mason, Muzeul Regal Ontario.

Un artefact comun din Orientul Mijlociu medieval sunt recipientele sfero-conice, care aveau o varietate de scopuri, inclusiv vase de băut bere, recipiente pentru mercur, recipiente pentru ulei și recipiente pentru medicamente. Acum, noi cercetări sugerează că unele dintre aceste articole ar fi putut fi folosite și ca un tip de grenadă de mână.

Această ultimă ipoteză de cercetare, propusă de Carney Matheson de la Universitatea Griffith, s-a concentrat pe vasele ceramice medievale și pe o analiză a reziduurilor din ele. Descoperirile au arătat că unele dintre vase conțineau un material inflamabil și probabil exploziv care a indicat că ar fi putut fi folosite ca grenade de mână medievale.

În cercetarea, publicată în jurnalul PLoS ONE, echipa a examinat patru cioburi de ceramică, excavate din Ierusalim, datând fie din secolul al XI-lea, fie din secolul al XII-lea. Printr-o varietate de teste științifice, au stabilit că acest obiect ar fi conținut compuși precum mercur, sulf, aluminiu, potasiu, magneziu, nitrați și fosfor, la un loc.

Cercetătorii cred că unul dintre aceste vase a fost folosit pentru a păstra uleiuri, în timp ce alte două au conținut probabil materiale medicinale. Cu toate acestea, al patrulea vas care este deținut de Muzeul Regal din Ontario, conținea ingredientele chimice tipice pentru un dispozitiv exploziv. Studiind datele elementare și chimice ale urmelor din vas, a rezultat interpretarea acestora ca reziduu dintr-un dispozitiv exploziv, eventual o grenadă incendiară sau de iluminare.

Grenadă umplută cu un amestec local

Pereții groși ai acestui vas ar fi oferit izolarea și rezistența la creșterea presiunii înainte de detonare, care este necesară pentru o armă explozivă. În timp ce fragmentul din imagine este dintr-un vas nedecorat cu o greutate și cu o formă optimă pentru o grenadă, interpretarea lui ca un dispozitiv exploziv este în concordanță cu recuperarea acestuia din resturile de distrugere de deasupra suprafeței medievale. De asemenea, relatările istorice, precum asediul Ierusalimului din 1187 d.Hr., raportează arme compatibile cu grenadele aruncate împotriva orașului de către forțele lui Saladin.

Matheson, profesor asociat la Centrul Australian de Cercetare pentru Evoluția Umană al lui Griffith, a spus că materialul exploziv pe care l-a analizat în interiorul vaselor sugerează că ar fi putut exista un exploziv antic dezvoltat local.

„Această cercetare a arătat utilizarea diversă a acestor vase ceramice unice, care includ dispozitive explozive antice”, a spus Matheson. „Aceste vase au fost menționate în timpul cruciadelor ca fiind grenade aruncate împotriva fortărețlor cruciaților producând zgomote puternice și fulgerări strălucitoare. Unii cercetători au presupus ca vasele erau folosite ca grenade, fiind umplute pulbere neagră, un exploziv inventat în China antică și despre care se știe că a fost introdus în Orientul Mijlociu și Europa până în secolul al XIII-lea. S-a presupus ca pulberea neagră a fost introdusă în Orientul Mijlociu mai devreme. Cu toate acestea, această cercetare a arătat că nu este pulbere neagră ci, probabil, un material exploziv inventat local.”

Cercetarea a mai remarcat că unele dintre aceste vase au fost sigilate folosind rășină de la conifere. Matheson adaugă, de asemenea, că „mai multe cercetări asupra acestor nave și a conținutului lor exploziv ne vor permite să înțelegem tehnologia explozivă antică din perioada medievală și istoria armelor explozive în Mediterana de Est”.

Registration

Aici iti poti reseta parola