O echipă internațională de cercetători a reușit o descoperire senzațională în largul Suediei. Cu ajutorul unui robot subacvatic, cercetătorii au putut observa pe fundul mării, la 140 de metri adâncime, o corabie scufundată în urmă cu aproximativ 500 de ani.
Aceasta se află la 185 de kilometri sud-vest de capitala suedeză Stockholm, notează Kronen Zeitung.
Jurnaliștii susțin că epava a fost găsită deja acum zece ani, însă acum s-a reușit pentru prima dată realizarea unor imagini video care să ateste faptul că partea inferioară a vasului este aproape intactă.
În interior se poate observa o barcă, folosită de echipaj pentru a părăsi vasul pentru a ajunge la țărm și pentru a se întoarce. “Arată ca și cum s-ar fi scufundat ieri”, susține specialistul Rodrigo Pacheco-Ruiz de la Universitatea Southampton.
Ostsee Zeitung notează că epava a fost găsită în cursul unei operațiuni de cartografiere a fundului mării, în scopul de a pregăti traseul conductei de gaz Nord Stream, care ar trebui să ajungă din Rusia până în localitatea germană Lubmin, traversând Marea Baltica. Specialiștii de la Forschung und Wissen consideră că vasul de comerț s-a scufundat fie în războiul de independență dintre Suedia și Danemarca între 1521-1523, fie în războiul dintre Rusia și Suedia între 1554 și 1557.
Submarin găsit în 2015
În 2015, echipa islandeză de cercetători Ocean X Tean găsise pe fundul mării epava unui submarin din Primul Război Mondial. Armata suedeză a susținut că este vorba foarte posibil despre un submarin rusesc, care s-a ciocnit cu un vas suedez, foarte probabil în 1916, cauzând moartea a 18 persoane. Aflat la 2,8 km în largul Suediei, vasul de 20 de metri lungime și 3,5 metri lățime era aproape intact. Rușii au refuzat să comenteze incidentul.
Cazul nu a fost mediatizat excesiv fiindcă a fost umbrit de apariția a două submarine în acțiune. În timp ce pluteau pentru 3-4 minute la suprafața apei, acestea au fost fotografiate de forțele militare suedeze în octombrie 2014 și la începutul lui 2015.
Suedezii au acuzat rușii, rușii au dat vina pe olandezi, olandezii au negat, ca într-un final postul public de radio SR din Suedia să anunțe că cel puțin în cazul submarinului din 2015 este vorba despre submarine germane, scrie Sachsische Zeitung. Ministerul Apărării din Germania a susținut într-un comunicat că nu deține și nu poate confirma informațiile din acest caz.