Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O centură de aur ornamentată a fost dezgropată de un fermier ceh
Articole online

O centură de aur ornamentată a fost dezgropată de un fermier ceh

centura

O centură de aur ornamentată a fost dezgropată de un fermier ceh

În urma unei inspecții inițiale, s-a ajuns la concluzia că obiectul este fie o diademă, un tip de coroană sau bentiță purtată ca simbol al autorității de către elita conducătoare.

Măsurând 49 de centimetri în lungime, 9 cm lățime și cântărind 56,5 grame, cercetătorii propun acum că obiectul este o centură ornamentată care datează din Epoca Bronzului mijlociu sau târziu.

Cureaua este realizată dintr-un aliaj metalic subțire, cu o compoziție de peste 84% aur, mai puțin de 15% argint și urme de alte elemente, cum ar fi cuprul. Artizanii au decorat suprafața cu o serie de cinci cercuri concentrice mari, înconjurate de cercuri concentrice mai mici și de un decor de margine închis.

Determinarea faptului dacă centura a fost lucrată de artizani locali sau provine din regiunile locuite de Cultura Carpatică sau Balcanică necesită investigații suplimentare, totuși, arheologii propun ca artefactul să dateze din perioada Culturii Urnfield, în jurul anilor 1300 – 750 î.Hr.

Acest lucru se bazează pe o examinare preliminară a decorului obiectului, care este comparabil cu ornamentele găsite în culturile preistorice din perioada Culturii Urnfield.

Vorbind pentru Radio Cehia, Silesia Jiří Juchelka a declarat:

„Centura trebuie să fi aparținut cuiva din înalta societate, deoarece acest tip de producție nu era obișnuit. Prin urmare, proprietarul ei trebuia să fie cineva apreciat”.

Centura a fost trimisă la Muzeul din Bruntál pentru conservare, unde va fi adăugată la colecția muzeului și va fi expusă publicului.

Registration

Aici iti poti reseta parola