Arheologii au descoperit sanctuarul lui Poseidon de la Samicum
Samicum, numit și Samikon, a fost un oraș antic în perioada eladică mijlocie și târzie, situat în Peloponez, pe dealul Kleidi, lângă Kato Samiko, la jumătatea distanței dintre gurile râurilor Alpheius și Neda.
Potrivit textelor antice, în apropierea orașului se afla un celebru templu al lui Poseidon din Samia, pe care Strabon îl descrie în Geographica sa:
„Apoi vine muntele Trifiliei care vede Macistia din Pisatis; apoi un alt râu numit Chalcis, și un izvor numit Cruni, și o așezare numită Chalcis, și, după acestea, Samicum, unde se află cel mai venerat templu al lui Poseidon din Samia. În jurul templului se află o incintă sacră plină de măslini sălbatici. Locuitorii din Macistum obișnuiau să aibă grijă de ea; tot ei erau cei care obișnuiau să proclame ziua de armistițiu numită „Samian”. Dar toți trifilienii contribuie la întreținerea templului”.
Un posibil amplasament al templului a fost sugerat în urma investigațiilor în curs de desfășurare, efectuând sondaje geofizice în 2017, 2018 și 2021. Acum, ca parte a unui program de cercetare de cinci ani care se așteaptă să dureze până în 2026, săpăturile au localizat o clădire în formă de templu la poalele munților din apropierea orașului.
Arheologii au găsit fundațiile unei clădiri mari, cu o lățime de 9,4 metri, care, combinate cu datele geofizice anterioare, sugerează că întreaga structură are o lungime de până la 28 de metri.
La un capăt, echipa a identificat un „pronaos” (un vestibul în față închis de un portic și de pereți laterali proeminenți) – o caracteristică arhitecturală tipică pentru templele grecești, pe lângă două încăperi interioare (una fiind o „cella”) în care cercetătorii au găsit un strat dens de țiglă.
De asemenea, a fost descoperit un bazin de marmură asociat adesea cu o utilizare cultică, precum și fragmente ale unui acoperiș laconic care datează din perioada arhaică.