Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Numerele sfârșitului Primului Mare Război Mondial: 11. 11. 11
Articole online

Numerele sfârșitului Primului Mare Război Mondial: 11. 11. 11

La ora 11.00, în a 11-a zi a lunii a 11-a a anului 1918 avea să se încheie Marele Război.

Rusia, lentă în mobilizare, urma să fie ținută ocupată de forțele austro-ungare în timp ce Germania ataca Franța.

Anul 1916 a adus mari ofensive ale Germaniei și Marii Britanii de-a lungul frontului de vest, dar niciuna dintre părți nu a obținut o victorie decisivă.

În est, Germania a avut ceva victorii, iar armata rusă dezorganizată a suferit pierderi teribile, provocând izbucnirea Revoluției Ruse în 1917. Până la sfârșitul anului 1917, bolșevicii au preluat puterea în Rusia și au început să negocize pacea cu Germania.

În 1918, infuzia de trupe și resurse americane de pe frontul de vest a înclinat balanța în favoarea aliaților. Germania a semnat un acord de armistițiu cu aliații la 11 noiembrie 1918

Primul Război Mondial, cunoscut și ca „războiul care trebuia să pună capăt tuturor războaielor” din cauza măcelului și a distrugerii provocate de acesta.

Din păcate, documentul care a pus capăt oficial conflictului, Tratatul de Pace de la Versailles, din 1919, a pus piatra de temelie a declanșarii celui de-al Doilea Război.

Traducere de Luciana Pop

Sursa AICI

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola