Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Numele unui judecător biblic de acum 3100, descoperit pe o bucată de ceramică
Articole online

Numele unui judecător biblic de acum 3100, descoperit pe o bucată de ceramică

Scrisă în urmă cu 3.100 de ani, în epoca judecătorilor biblici, această inscripție extrem de rară din cinci litere descoperită la poalele luxuriante ale Iudeii ar putea fi o verigă lipsă în dezvoltarea scrierii alfabetice timpurii (cunoscută și sub denumirea canaanită) folosită în secolele XII-X. î.Hr.

Dacă este corectă interpretarea, aceasta ar fi prima dovadă a unui nume din poveștile biblice ale judecătorilor care se află pe un artefact contemporan acelei perioade.

Inscripția a fost publicată luni în de-al doilea număr al Jurnalului de Arheologie din Ierusalim (JJAR) – un nou jurnal online cu acces liber – editat de Prof. Bar-Ilan Avraham Faust, Prof. Universitatea Ebraică Yossef Garfinkel și cercetătorul Universității Ebraice Dr. Madeleine Mumcuoglu.

Ceramica pictată este datată de arheologi la 1.100 î.Hr., ceea ce ar plasa-o înainte de formarea monarhiei biblice.

Inscripția a fost scrisă în scrierea alfabetică / canaanită timpurie, ale cărei urme au fost găsite în Egipt și Levant. Primele descoperiri, inclusiv scriptul paleo-ebraic, vin mult mai târziu, datând din secolul al 9-lea î.Hr.

„Jerubbaal” sau „Yeruba’al”

Potrivit unei echipe interinstituționale de arheologi și epigrafi, inscripția parțială, pictată pe trei bucăți de ceramică dintr-un vas mic incomplet, este citită cel mai logic ca „Jerubbaal” sau „Yeruba’al”, care a fost porecla judecătorului biblic Ghedeon, fiul lui Ioas, care a activat în partea de nord a Țării Israelului în acea epocă.

„Interpretare Yeruba’al este cea mai logică și rezonabilă și o consider definitivă”, a declarat pentru The Times of Israel epigraful prof. Christopher Rollston de la Universitatea George Washington, care a descifrat textul.

Inscripția se alătură altora care au fost găsite în Țara Israelului dintr-o perioadă de timp similară.

Probabil că una dintre cele mai vechi a fost descoperită în anii 1970 în Izbet-Sarta, urmată de alte câteva inscripții din secolul XII-X î.Hr. găsite în ultimii 15 ani, inclusiv în Tell eṣ-Ṣafi, Khirbet Qeiyafa, Ierusalim, Lachish.

Potrivit arheologilor, inscripția nou descoperită servește ca o punte textuală pentru trecerea de la culturile canaanite la cele israelite și iudaice.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola