Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ungaria cutremură toată lumea! Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Nu ne spune nimeni cum să trăim
Articole online

Ungaria cutremură toată lumea! Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Nu ne spune nimeni cum să trăim

Ungaria

Ministrul ungar de externe l-a acuzat joi pe ambasadorul Statelor Unite la Budapesta că încearcă să intervină în afacerile interne ale Ungariei, pe fondul unei disensiuni diplomatice tot mai mari între SUA și țara central-europeană.

În cadrul unei conferințe de presă la Budapesta, ministrul de externe Peter Szijjarto a atacat comentariile apărute săptămâna aceasta în Politico, în care ambasadorul David Pressman s-a referit la abordarea Ungariei față de războiul din Ucraina vecină ca promovând „politici aprobate de (președintele rus Vladimir) Putin”, potrivit AP

Szijjarto a declarat că este „complet irelevant ce crede (Pressman) sau orice alt ambasador despre procesul politic intern din Ungaria, pentru că nu are nimic de-a face cu el”.

„Nu este locul lui să se amestece în afacerile interne ale Ungariei”, a spus Szijjarto.

Pressman, o persoană numită de administrația Biden, care anterior a ocupat funcția de ambasador al SUA la ONU pentru afaceri politice speciale, s-a confruntat cu obstacole semnificative de la preluarea mandatului în Ungaria, în august anul trecut.

Presa locală loială guvernului de dreapta al premierului populist Viktor Orban l-a acuzat pe diplomat că se amestecă în sistemul judiciar din Ungaria și că promovează colonialismul american.

De la preluarea funcției, Pressman a fost vocal în legătură cu valul tot mai mare de sentimente antiamericane din Ungaria și cu reticența guvernului Orban de a se alătura Uniunii Europene în impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei pentru războiul din Ucraina. Scriind pe Twitter în luna ianuarie, Pressman a întrebat: „Cum servește Ungariei și maghiarilor protejarea oligarhilor ruși de sancțiuni?”.

Cu toate acestea, guvernul Ungariei, care a avut o relație amiabilă cu administrația americană sub fostul președinte Donald Trump, a insistat că sancțiunile afectează mai mult țările europene decât Rusia și a declarat că doar negocierile dintre Moscova și Washington – și nu retragerea trupelor rusești din Ucraina – pot pune capăt războiului.

Joi, Szijjarto a declarat că Pressman ar avea „o sarcină foarte dificilă în ceea ce privește munca eficientă pentru a îmbunătăți cooperarea” dintre Ungaria și SUA dacă ar critica politicile Budapestei.

„Acea epocă s-a încheiat. Ungaria este o țară suverană”, a declarat Szijjarto. „Nimeni din exterior nu ne poate spune cum să trăim”.

Registration

Aici iti poti reseta parola