Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Noul val de migranți ilegali a speriat UE! Cum se va reacționa la criza umanitară
Articole online

Noul val de migranți ilegali a speriat UE! Cum se va reacționa la criza umanitară

migranți

Noul val de migranți ilegali a speriat UE! Cum se va reacționa la criza umanitară

Liderii statelor din Uniunea Europeană vor avea o întâlnire extraordinară la Bruxelles la sfârșitul săptămânii, iar printre subiectele care vor fi discutate se numără și reforma politicii de migrație a Uniunii. Deși un progres serios în această direcție va lua timp, majoritatea statelor membre au o motivație puternică de a lua măsuri împotriva nivelului în creștere al migrației ilegale, pentru a face față propriilor probleme de politică internă.

Potrivit Comisiei Europene, aproape 924.000 de cereri de azil au fost depuse în UE în 2022, ceea ce este cu 46,5% mai mult decât în 2021. Predomină cererile sosite din Siria, Turcia și Afganistan. În 2021, aproape trei sferturi din toate cererile de azil în UE au fost depuse în cinci state membre, Germania fiind în fruntea listei, urmată de Franța, Spania, Italia, Austria. Urmează apoi și Olanda, cu aproximativ 4% din cereri.

Bulgaria poate recunoaște cu ușurință în două dintre aceste țări vocile care i-au oprit din nou elanul de a adera la Schengen. Cel puțin una dintre ele, Austria, a legat oficial extinderea Schengen de reforma migrației. Comisia Europeană încearcă să răspundă așteptărilor țărilor membre pentru acțiuni oportune.

„Vorbim de oameni care adesea nu au nevoie de protecție internațională și 60% dintre ei au o decizie negativă de azil. Asta înseamnă că multe state membre sunt acum cu adevărat sub presiune, iar sistemul este supraîncărcat (avem suplimentar 4 milioane de refugiați ucraineni). Și, desigur, returnarea migranților ilegali nu este singurul răspuns la acest lucru, dar face parte din soluție și, desigur, niciun stat membru nu se poate descurca cu adevărat singur cu returnarea”, a comentat comisarul pentru afaceri interne, Johansson.

Problemele scapă de sub control

Italia, care este principala țintă pentru cei care traversează prin Marea Mediterană, are peste 100.000 de migranți înregistrați doar anul trecut. Roma insistă pentru un „cod de conduită pentru organizațiile neguvernamentale care desfășoară operațiuni de căutare și salvare”, și pentru acțiuni concrete de solidaritate din partea altor țări.

În Țările de Jos, de exemplu, există 52.000 de solicitanți de azil înregistrați în sistem (față de 36.000 în 2021 și 29.000 în 2016). O treime dintre aceștia – 17.000 – au primit azil temporar, la care ulterior nu au renunțat, deoarece nu și-au putut permite să cumpere sau să închirieze o locuință după aceasta. Nieuwsuur informează că autoritățile de imigrare se așteaptă la un deficit de 38.000 de paturi subvenționate în acest an.

Guvernul lui Mark Rutte, o coaliție formată din patru partide de centru-dreapta, a forțat municipalitățile olandeze care găzduiesc puțini solicitanți de azil sau deloc să-și ia „partea echitabilă”, dar acest lucru i-a jignit pe membrii propriului său partid liberal. Rutte a evitat să agraveze problema promițând că va reduce numărul total de solicitanți de azil.

O victimă a acestor lupte politice interne a fost și condiționarea reformei migrației de Schengen, atât de către Olanda (împreună cu tema legată de statul de drept), cât și de către Austria (ca argument principal și formal). În decembrie, cele două țări au blocat aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, Austria invocând și îngrijorarea că Bulgaria nu va putea să-și controleze granițele cu Turcia. Ministrul integrării, Suzanne Raab, a justificat dreptul de veto, spunând că nu are rost să extindem un „sistem defect”.

La ce să ne așteptăm de la reforma migrației

Politica comună de migrație a UE este în centrul dezbaterilor de ani întregi. Încercările de extindere a spațiului Schengen, precum și presiunea mai intensă a migrației din ultimele luni, pot debloca procesul de reformare. Președinția suedeză, care în prezent este în fruntea Consiliului timp de șase luni, este de așteptat să impulsioneze Pactul privind migrația și azilul, care include extrădări mai rapide ale migranților care nu au primit azil.

„Trebuie să acționăm mai mult ca o echipă europeană și să punem presiune asupra țărilor terțe”, spune Johansson. Sunt câteva măsuri discutate, dar până la implementarea efectivă a fiecăreia dintre ele va fi nevoie de timp considerabil.

Registration

Aici iti poti reseta parola