Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Noi săpături dezvăluie informații suplimentare despre ultimele momente de dinaintea erupției Vezuviului
Articole online

Noi săpături dezvăluie informații suplimentare despre ultimele momente de dinaintea erupției Vezuviului

pereți

Arheologii care efectuează săpături în Villa San Marco, o vilă romană de rang înalt de la periferia Stabiei, dezvăluie noi informații despre ultimele momente de dinaintea erupției muntelui Vezuviu.

Noi săpături dezvăluie informații suplimentare despre ultimele momente de dinaintea erupției Vezuviului

Stabiae a fost un oraș roman antic și o stațiune balneară în apropiere de Pompei, la capătul estic al Golfului Napoli. La fel ca Pompei și Herculanium, Stabiae a fost în mare parte îngropat în timpul erupției din anul 79 d.Hr. a Muntelui Vezuviu în cenușă.

Pliniu cel Bătrân, un autor roman care a scris enciclopedia Naturalis Historia (care a devenit un model editorial pentru enciclopedii) a murit la Stabiae în timpul erupțiilor, dar mulți dintre locuitorii orașului au fost relocați. Publius Papinius Statius recita într-un poem adresat soției sale – „Stabias renatas”, adică Stabiae renăscută.

Săpăturile recente de la Villa San Marco, un mare complex de vile romane care se întinde pe o suprafață de peste 11.000 de metri pătrați, au investigat fazele anterioare de construcție ale sitului pentru a înțelege mai bine cronologia și amploarea întregii structuri.

Construcția originală a vilei datează din epoca augustană

Mai târziu, în perioada Claudiană, extinderile au încorporat o grădină panoramică și o piscină, care au fost închise de un portic cu trei laturi, încununat de o zonă cu coloane în spirală.

Ca urmare a acestor construcții, configurația vilei a suferit modificări semnificative, îndepărtându-se de planul axial anterior și descentralizând intrarea și nucleul inițial.

Intrarea principală, în prezent îngropată, se deschidea pe o curte care dădea acces la tablinum. De acolo se putea trece la un atrium, care ducea la patru camere mici. În plus, băile termale erau accesibile din atrium, dar alinierea lor se abătea de la axa principală a vilei datorită legăturii cu strada preexistentă care trecea prin fața structurii.

Din martie 2023, arheologii au excavat partea finală a porticului superior, dezvăluind picturi cu figuri așezate și părți mari din pereții prăbușiți. Porticul a fost îngropat în lapilli tephra (rocă vulcanică), ceea ce a permis conservarea picturilor, împreună o parte a coloanelor în spirală.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola