Evenimentul Istoric > Articole online > Noi imagini de la atacul cu dronă în care a fost ucis generalul Qassem Soleimani
Articole online

Noi imagini de la atacul cu dronă în care a fost ucis generalul Qassem Soleimani

Imagini nepublicate până acum, care prezintă urmările atacului din 3 ianuarie efectuat cu o dronă americană în apropierea Aeroportulului Internațional din Bagdad, sunt date publicității de cotidianul Daily Mail.

Atacul a devenit deja celebru pentru faptul că în urma lui, liderul Forțelor Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluției, generalul iranian Qassem Soleimani și alți nouă membri ai acestora au fost uciși.

Fotografiile arată ceea ce a mai rămas din mașina în care se afla generalul, în flăcări, precum și câteva dintre obiectele pe care acesta le avea asupra sa, inclusiv un telefon mobil și bani cash într-un portofel, explică Daily Mail.

Daily Mail precizează că imaginile au fost obținute de postul american de televiziune Fox News din surse guvernamentale americane.

La rândul său, agenția de presă Reuters reconstituie ultimul drum al lui Qassem Soleimani de pe aeroportul din Damasc până la sosirea la Bagdad.

Sosirea la aeroportul din Damasc

Generalul iranian a sosit pe aeroportul din Damasc însoţit de patru militari iranieni, membri ai Gardienilor Revoluţiei, la bordul unui vehicul cu geamuri fumurii, care l-a depus la scara avionului Airbus A320 al companiei Cham Wings, cu care urma să plece la Bagdad.

Nici generalul Qassem Soleimani, nici soldaţii care îl escortau nu erau înregistraţi pe lista pasagerilor, potrivit unui angajat al companiei aeriene care a descris pentru Reuters plecarea lor din capitala siriană.

Influentul comandant al forţei Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, preferase să nu-şi utilizeze avionul personal din motive de securitate, a declarat o sursă din securitatea irakiană, informată despre măsurile luate de Soleimani.

Ultimele momente ale vieții

Sosirea sa la Bagdad va marca totuşi ultimele momente ale vieţii sale, comentează Reuters.

Rachete trase de o dronă americană îl ucid pe Qassem Soleimani, când părăseşte aeroportul capitalei irakiene într-un convoi compus din două vehicule blindate.

Printre celelalte victime figurează cei care veniseră să-l întâmpine pe generalul iranian la aeroport: Abu Mahdi Muhandis, unul dintre şefii Forţelor de mobilizare populară (PMF), o entitate guvernamentală irakiană care regrupează miliţiile din ţară, în principal şiite.

Anchetă irakiană

Autorităţile irakiene au deschis o anchetă în minutele care au urmat loviturii americane la 3 ianuarie, au indicat pentru Reuters doi reprezentanţi ai serviciilor de securitate irakiene.

Măsuri de restricţie a circulaţiei au fost impuse pe aeroportul capitalei irakiene, zeci de membri ai serviciilor de securitate, de informaţii şi vamale au fost blocaţi la faţa locului.

Anchetatorii şi-au concentrat investigaţiile asupra modului în care presupuşi informatori din interiorul aeroporturilor din Damasc şi Bagdad ar fi putut colabora cu armata americană pentru a o ajuta să-l localizeze pe Soleimani, a aflat Reuters în cursul discuţiilor cu doi membri ai serviciilor de securitate implicaţi în ancheta efectuată în Irak, cu doi angajaţi ai aeroportului din Bagdad, cu doi ofiţeri de poliţie şi doi angajaţi ai companiei siriene Cham Wings Airlines, având sediul la Damasc.

Falih al Fayadh, consilier pentru securitatea naţională la Bagdad şi comandant al PMF, a fost însărcinat să coordoneze ancheta.

Rețea de spioni

O sursă din securitatea irakiană a indicat că anchetatorii agenţiei de securitate naţională dispuneau de elemente care probau că o „reţea de spioni” din interiorul aeroportului din Bagdad a fost implicată în divulgarea unor elemente de securitate „sensibile” despre sosirea lui Soleimani.

Printre persoanele suspecte că ar fi furnizat informaţii preţioase Statelor Unite figurează doi membri ai serviciilor de securitate ale aeroportului irakian şi doi angajaţi ai Cham Wings – „unul la aeroportul din Damasc şi altul la bordul avionului”, a precizat această sursă.

Anchetatorii presupun că cei patru suspecţi, care nu au fost arestaţi, fac parte dintr-o reţea mai vastă de informatori ai armatei americane, a adăugat ea.

Cei doi angajaţi ai companiei aeriene Cham Wings fac obiectul unei anchete a serviciilor de informaţii siriene, au declarat doi reprezentanţi ai serviciilor de securitate irakiene.

Prima informație

Un membru al serviciilor de securitate irakiene a declarat că primele elemente ale anchetatorilor din Bagdad „sugerează că prima informaţie despre Soleimani a venit de la aeroportul din Damasc”. Misiunea „celulei de la aeroportul din Bagdad era de a confirma sosirea ţintei şi detalii asupra convoiului său”, a precizat această sursă.

La Washington, Departamentul american al Apărării a refuzat să comenteze un posibil rol al informatorilor în Irak şi în Siria.

În orele care au urmat uciderii lui Soleimani, anchetatorii au analizat toate apelurile şi mesaje telefonice ale personalului aeroportuar pentru a stabili cine a putut să avertizeze SUA despre mişcările influentului general, au spus reprezentanţi ai serviciilor de securitate irakiene.

Anchetatorii au interogat timp de mai multe ore angajaţi ai aeroportului şi ai Cham Wings, potrivit surselor. Un agent de securitate a spus că a fost interogat timp de 24 de ore înainte de a fi eliberat, telefonul i-a fost confiscat şi i-au fost puse „milioane de întrebări”.

Toate imaginile prezentate de Daily Mail pot fi văzute AICI.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA