Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cultura Chimú a construit un zid de 10 km pentru a proteja capitala împotriva evenimentelor climatice
Articole online

Cultura Chimú a construit un zid de 10 km pentru a proteja capitala împotriva evenimentelor climatice

zid

Cultura Chimú a construit un zid de 10 km pentru a proteja capitala împotriva evenimentelor climatice

Cultura Chimú a apărut în jurul anilor 850-900 d.Hr. și controla un teritoriu care cuprindea 1.000 km de coastă, de la Piura, în nord, până la Paramonga, în sud.

Regatul era centrat pe Chan Chan, un mare oraș situat la gura văii Moche într-o zonă aridă de deșert de coastă. Orașul și-a atins apogeul în secolul al XV-lea d.Hr., unde se estimează că a avut o populație de aproximativ 40.000-60.000 de locuitori.

Chimú au construit Muralla La Cumbre, un mare zid de piatră trapezoidal în secolul al XIII-lea sau al XIV-lea d.Hr., care se întinde de la Cerro Cabras la Cerro Campana pe o distanță de 10 km.

Au fost propuse diverse teorii cu privire la scopul zidului, cele mai proeminente fiind aceea de delimitare teritorială a capitalei Chimú, pentru a proteja orașul de invazia incașilor sau ca o șosea ceremonială.

Săpăturile conduse de arheologul Gabriel Prieto Burméster, director al proiectului arheologic Huanchaco (Pahuan), au sugerat că zidul a fost construit mai degrabă pentru a proteja Chan Chan de fenomenele El Niño.

Este posibil ca fenomenele El Niño să fi dus la dispariția Moche și a altor culturi peruane precolumbiene. Un studiu recent, intitulat „Impactul global al fenomenului El Niño din 1789-93”, sugerează chiar că un eveniment puternic El Niño a cauzat recolte slabe în Europa, care, la rândul său, a contribuit la declanșarea Revoluției Franceze.

Cercetătorii au descoperit o acumulare de aproape doi metri de sedimente cu multiple interstiții de nisip și noroi, care apar doar pe o singură parte a peretelui. Au fost detectate 12 interstiții, sugerând 12 evenimente climatice.

O analiză cu radio carbon a rădăcinilor găsite într-unul dintre straturile de sedimente a dezvăluit o datare de 1400-1450 d.Hr. Această perioadă coincide cu un mare sacrificiu de 250 de copii și 40 de războinici descoperit în apropiere de Chan Chan în 2019, despre care experții de la acea vreme sugerează că a avut ca scop să îi liniștească pe zei pentru protecție împotriva catastrofelor naturale legate de evenimentele El Niño.

Registration

Aici iti poti reseta parola