Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Descoperire fără precedent la Pompei
Articole online

Descoperire fără precedent la Pompei

Parcul arheologic de la Pompei a anunțat sâmbătă descoperirea un mare car de ceremonie, în excelentă stare de conservare, la câteva sute de metri nord de celebrul sit cultural italian.

„Un mare car de ceremonie, cu patru roți, cu elementele sale din fier, cu frumoase decorațiuni din bronz și cositor, cu resturi de lemn mineralizate, cu amprente de elemente organice (funii cu resturi de decorațiuni vegetale) a fost descoperit aproape intact”, se arată într-un comunicat al parcului arheologic, citat de AFP.

Carul a fost descoperit într-un portic, în fața unui grajd, unde, mai fuseseră descoperite, în 2018, resturile a trei ecvidee, dintre care un cal înhămat la un atelaj.

Descoperirea a fost făcută la Civita Giuliana, un cartier situat la șapte sute de metri nord de parcul arheologic de la Pompei.

„Pompei continuă să ne uimească cu descoperirile sale, și așa va fi încă mulți ani de acum încolo, dat fiind că mai rămân necercetate 20 de hectare”, a declarat ministrul Culturii, Dario Franceschini, citat într-un comunicat.

„Este o descoperire extraordinară pentru cunoașterea lumii antice. În trecut, am găsit la Pompei vehicule de transport precum cel de la casa lui Menandru, sau cele două care de la Vila Arianna, însă nici unul nu se aseamănă cu carul de la Civita Giuliana”, se entuziasmează directorul parcului, Massimo Ossana.

„Este vorba de un car de ceremonie (…) care nu era folosit în mod cotidian sau pentru transporturile agricole, ci a decora momentele de sărbătoare ale comunității, paradele și procesiunile”, a adăugat el.

De la vehicul s-au păstrat inclusiv delicatele decorațiuni din bronz și cositor cu teme erotice, legate poate de cultul lui Ceres sau al lui Venus.

Ca majoritatea obiectivelor culturale italiene, Pompei, acoperit de erupția Vezuviului din 79 d.Hr., a fost închis în ultima perioadă din cauza pandemiei.

În 2019, Pompei a primit 3,9 milioane de vizitatori, fiind al treilea cel mai vizitat obiectiv cultural al Italiei, după Colosseumul din Roma și Muzeul Uffizi de la Florența.

Registration

Aici iti poti reseta parola