Evenimentul Istoric > Articole online > Nobilul bizantin care a întemeiat primul Nou Ierusalim e prăznuit astăzi
Articole online

Nobilul bizantin care a întemeiat primul Nou Ierusalim e prăznuit astăzi

Acesta făcea parte din familia de nobili bizantini, Notara. Bunicul sau, Luca Notara, a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin.

Primii cinci ani i-a petrecut într-o peșteră din regiunea Lassi.

În anul 1560, Cuviosul Gherasim s-a mutat în Omala, o regiune centrală a Kefaloniei, unde a restaurat o veche biserica închinată Adormirii Maicii Domnului și a înființat o mănăstire de maici pe care a numit-o „Noul Ierusalim”.

Mănăstirea pe care a întemeiat-o avea un important rol social, purtând de grijă celor săraci. În scurt timp, această a devenit un important centru de caritate.

Sfântul Gherasim s-a învrednicit de la Dumnezeu de multe daruri, ajungând vestit pentru vindecarile trupești și sufletești pe care le săvârșea, și mai ales pentru puterea de a alungă duhurile necurate.

Sfântul Gherasim cunoscându-și dinainte sfârșitul vieții pământești s-a mutat la Domnul pe 15 august 1579.

După moartea să, trupul a fost de două ori înhumat și deshumat intact, ceea ce a și condus la canonizarea oficială din partea Bisericii.

Sfântul Gherasim s-a născut în anul 1508 în satul Trikkala din Peloponez. De tânăr a fost călugărit în insula Zakintos, ulterior primind Schimă Mare în Muntele Athos.

A mers la Ierusalim unde a stat timp de 12 ani. În acest timp a fost hirotonit diacon și preot de către Patriarhul Gherman.

Va petrece apoi o vreme în Cretă și Zakyntos, iar în 1555 sosește în Kefalonia (insula în sud vestul Greciei, în Marea Ionică, nu departe de țărm).

În ziua de 20 octombrie 1581, odată cu deschidere mormântului sau, sfintele sale moaște și veșmintele erau întregi, iar mormântul răspândea bună mireasma.

Moaștele Sfântului Gherasim se găsesc într-o raclă din sticlă și argint, în mănăstire, fiind plasată lângă mormântul sfântului.

Datorită multor minuni pe care le-a săvârșit, Sfântul Gherasim din Kefalonia este cunoscut că protector și tămăduitor atât al bolilor psihice, cât și al persoanelor demonizate.

În zilele de prăznuire ale Sfântului Gherasim – 16 august și 20 octombrie – , trupul sau este purtat în raclă în picioare, pe deasupra persoanelor bolnave.

În anul 1953, imediat după ce s-a înregistrat puternicul cutremur de pământ, care a distrus insula Kefalonia în proporție de 90%, au fost foarte multe arătări ale Sfântului Gherasim de-a lungul întregii insule.

Cei care au fost vătămați și au fost prinși în interiorul locuințelor și al clădirilor au spus că acesta i-a mângâiat și i-a întărit.

Sursa: doxologia.ro

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola