Nitta-Jo, bomba franceză de pe scenele Bucureștilor, sfidează guvernul României atacând neutralitatea

 

Născută la Paris, probabil la 8 octombrie 1887, cântăreața și actrița Nitta-Jo era considerată, în anii neutralității României din Primul Război Mondial, o adevărată eroină pentru că nu respecta ordinul guvernului de la București de a nu mai cânta La Marseillaise pe scenele din capitala noastră.

Amorezaţii a avut premiera la 21 noiembrie 1915 la cinema Vlaicu.

Al treilea a avut premiera pe 28 aprilie 1916 la cinema Palace. Filmul s-a pierdut.

Numărul ei de revistă cu care a rămas celebra a fost „Rosalie”. I se mai spunea și La Gigolette Parisienne.

Cuplul a locuit în România până când țara a intrat în Marele Război, apoi s-a mutat în Rusia, unde Durnell a concurat în cursele de cai.

Nitta-Jo a fost numele de scenă al cântăreței și actriței franceze Jeanne Daflon, cunoscută și sub numele de Fannie Daflon sau Jeanne Nitta Dufflin sau Fanny Dafflan.

A fost fiica lui Philip Dafflon, director general al magazinul Le Bon Marché din Paris.

S-a spus că a debutat pe scenă la vârsta de nouă ani, dar alte surse afirmă că, în copilăria din Montmartre, „obișnuia să livreze pălării dintr-un magazin de pe Rue de la Paix cu bicicleta, iar când a crescut a devenit vânzătoare… Un cunoscut profesor de canto s-a interesat de vocea ei și i-a dat lecții, iar, în timp scurt, a devenit cântăreață”.

În timpul revoluției bolșevice Nitta-Jo și soțul său au reușit, după multe peripeții, să fugă din Rusia prin Siberia.

Au ajuns în Statele Unite prin China, Victoria, Columbia Britanică, debarcând la San Francisco, California, unde s-au cazat la Hotelul Palace.

Au avut un copil care s-a născut în Statele Unite la scurt timp după ce au sosit.

Charles E. „Boots” Durnell a murit la 16 februarie 1949, în Arcadia, California. Data morții lui Nitta-Jo nu este cunoscută.