Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Nicolae Iorga urmărit de Siguranța Statului: “Activitatea noastră politică se reduce la meschine hărţuieli de partide, în dauna interesului obştesc”
Articole online

Nicolae Iorga urmărit de Siguranța Statului: “Activitatea noastră politică se reduce la meschine hărţuieli de partide, în dauna interesului obştesc”

Un susținător al cauzei naționale

“Drept consecinţă, Biroul de Informaţiuni din Serviciul de Siguranţă al Prefecturii Poliţiei Capitalei a primit misiunea de a observa atent şi de aproape comportamentul şi ideile împărtăşite participanţilor, îndeosebi studenţilor, care-l preţuiau extrem de mult. Activitatea de supraveghere a profesorului Nicolae Iorga s-a desfăşurat cu metodă şi rigoare începând din 24 noiembrie 1907, când la sediul „Ligii Culturale pentru Unitatea tuturor Românilor”, acesta a inaugurat o serie de 10 conferinţe care urmau să aibă loc în fiecare sâmbătă seara, începând cu orele 21.00. Agenţii de Siguranţă trimişi acolo pentru a sesiza, în primul rând, probleme de ordine publică, au consemnat ideile patriotice rostite de către Nicolae Iorga, dar şi afirmaţiile care ofensau puterea politică, întocmind rapoarte (referate) către şefii ierarhici în câteva ore de la terminarea fiecărei conferinţe”, avea să noteze Dr. Aurel V. David.

În cadrul conferințelor susținute de Nicolae Iorga, era prezent întotdeauna un agent al Siguranței, care avea ca misiune consemnarea concluziilor prezentate de Nicolae Iorga. La un astfel de eveniment, Nicolae Iorga avea să deschidă subiectul influenței străine în țara noastră, „care au împestriţat limba noastră”, insistând „asupra franţuzismelor preconizate chiar în parlamentul român, unde se discută legi într’o adevărată păsărească” şi concluzionând că „e firesc ca ţăranii să nu înţeleagă legile noastre şi să nu se identifice cu dânsele din cauza termenilor streini, introduşi parcă în mod expres pentru a masca fondul lor slab”.

Pe 17 iulie 1908, agentul Siguranței avea să noteze un discurs al lui Nicolae Iorga privind problemele care au dus la conflictele politice care au avut efect asupra vieții sociale: “ Ori cât de prudent ar fi un cap încoronat oare care, ori cât s’ar bucura de stima puterilor cu care-l leagă interese de familie şi ori de câtă înţelepciune e dat ca model, totuşi, lipsindu-i eroismul, îndrăsneala actelor politice, n’are valoarea pe care ar trebui s’o aibă. Riscând, săvârşeşti minuni, şi săvârşind minuni, istoria te imortalizează. Iată de ce în 40 de ani, activitatea noastră politică se reduce la meschine hărţuieli de partide, în dauna interesului obştesc.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola