Nicolae Ceaușescu bifa o vizită în SUA la invitația liderului de la Casa Albă, Richard Nixon. Richard Nixon vizitase România după ce fusese ales la Casa Albă în august 1969. Vizita din România fusese o lovitură de imagine pentru Ceaușescu după condamnarea Pactului de la Varșovia.
Ceaușescu, util pentru relația cu Republica Populară Chineză
Ceaușescu voia fonduri pentru dezvoltare, voia recunoaștere. Nixon îi era cumva dator lui Ceaușescu pentru imaginea creată liderului american în Europa de Est. Avea nevoie de el pentru relansarea relațiilor cu China. Kissinger îl sfătuise pe Nixon să apeleze la liderul român. Misiunea stabilită de Nixon a avut succes grație lui Kissinger și Ceaușescu.
Kissinger a sondat terenul și a văzut că spionajul sovietic nu era suficient de activ încât să torpileze planurile americanilor. Pentru orice eventualitate, Kissinger avea un canal paralel în Pakistan.
Nixon avea trupele americane în conflictul din Vietnam. De fapt, fusese o moștenire a administrațiilor americane trecute, dar acum era faza acută. Ceaușescu putea afla de la sovietici informații de interes pentru americani, după cum arată EVZ.
Ceaușescu ajunge la Disneyland și Niagara
Ceaușescu a fost apreciat la scară deschisă de către Nixon. A vizitat de la celebrul Disneyland la celebra cascada Niagara.
Oaspeții au fost conduși și la faimoasa uzină de automobile Ford. Vizita liderului de la București a avut loc între 13 octombrie și 27 octombrie 1970.
Dictatorul român s-a simțit bine în SUA, Imaginile îl arată lângă Mickey și Minnie Mouse. Îl arată purtând pe cap celebrele pălării texane.
Nicolae Ceaușescu decide să taie șprițul demnitarilor români
Toți apropiații liderului român au văzut că acolo unde vedea că e austeritate, decidea să facă la fel în România. Nu ajunsese încă în China și Coreea de Nord când a avut ideile cu mutarea organizării pe model asiatic. Dar, văzând ce dineuri frugale dau americanii la nivel înalt, într-o intervenție politică la o întrunire internă a CPEx a declarat:
„Ceea ce am mai remarcat este și simplitatea lor în ceea ce privește mâncarea. Mănâncă și puțin, și prost gătit. În general, se servesc două feluri de mâncare; e departe de cum se face la noi. Se dă la început ceva, peşte, de regulă, şi o friptură. Dacă noi am da salata pe care mi-au dat-o la Casa Albă, s-ar face scandal.
La dineul care s-a oferit în onoarea șefilor de state și guverne ni s-a dat o budincă din mălai. Vinul ni s-a servit în niște pahare simple și câte o jumătate de pahar de vin alb și o jumătate de pahar de vin roşu. L-ai băut, să fii sănătos, nu ţi se mai dă. Aşa că, din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte bune. În general se bea puţin. În orice caz, la prânz nu se bea”