Cearta Nicolae Ceaușescu-Gorbaciov a fost doar de fațadă? S-au scris poate mii de pagini despre relația Ceaușescu-Gorbaciov. Liderul de la Kremlin era un reformist comunist, cel care-și construia Casa Poporului era un conservator-neostalinist.
Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov – structural opuși
Ceaușescu era cu 13 ani mai în vârstă decât Gorbaciov. Ceaușescu se ridicase într-o societate capitalistă, răzbătuse în ilegalitate spre vârful ierarhiei comuniste. Era fiu de țăran și a eșuat ca muncitor. S-a regăsit în activismul politic. A stat ani destui în închisorile regimurilor politice românești pe baza convingerilor sale.
„Mișa” era la origine un țăran rus dintr-un colhoz. Fruntaș în muncă, a ajuns la studii universitare pe care Ceaușescu „și le-a tras” după ce a ajuns lider politic.
Gorbaciov a studiat și a profitat de perioada mai destinsă de prin anii 50-60 când se va apropia de dizidenții din ceea ce am zice „rușii albi”. Tatăl soției sale, Raisa, era un dizident anti-stalinist. Partidul i-a dat voie să o aibă de soție.
Au descoperit Vestul cam în același timp
Ceaușescu, în calitate de ucenic al lui Dej, „Mișa” ca ucenic al lui Andropov și Cernenko au crescut cam la fel. Adică au înțeles că Vestul era tentant cât de cât, după cum arată EVZ.
Ceaușescu, contra predecesorilor lui Gorbaciov, Brejnev, Andropov, Cernenko. Gorbaciov, contra doctrinei Brejnev. Ceaușescu a copiat la virgulă, în plan extern, titoismul anti-sovietic dar el era un stalinist.
”Mișa” s-a apropiat de Occident când „Nea Nicu” îi întorsese spatele. De fapt, Ceaușescu a încetat să mai fie preferatul Vestului când Gorbaciov a preluat leadershipul la Kremlin.
Cearta celor doi lideri de stat
Ceaușescu, în perioada 1987-1989, i-a reproșat lui Gorbaciov că el făcuse în anii 60-70 ce încerca „Mișa” după 1985. Dar, cearta dintre ei era doar pe liniile directoare politice.
Nicolae Ceaușescu în șiretenia lui țărănească pricepuse că „Mișa” ar fi fost de acord să reformeze comunismul până la lichidarea acestuia. Ceaușescu era stalinist bătrân, știa că ambele concepții capitalistă-comunistă nu se completează. Ceaușescu nu înțelegea ceea ce condamnase în 1968. Nu înțelegea de ce sovieticii lasă să le scape CAER și „Blocul Socialist”. În 1968, nimeni n-ar fi profețit dispariția comunismului sovietic. În 1989, altfel stăteau lucrurile.
La 10 decembrie 1989, Ceaușescu înțelesese vorbele lui „Mișa”: „om trăi și om vedea până în ianuarie 1990”…