Evenimentul Istoric > Articole online > Nicolae Ceauşescu a ajuns pe Lună odată cu americanii. A fost încă o sfidare colosală la adresa URSS!
Articole online

Nicolae Ceauşescu a ajuns pe Lună odată cu americanii. A fost încă o sfidare colosală la adresa URSS!

La 16 iulie 1969, americanii lansau misiunea spaţială Apollo 11, datorită căreia omul păşea pentru prima dată pe suprafața satelitului natural al Pământului, Luna.

Pentru a marca acel eveniment epocal, astronauţii Neil Alden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă și Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar, au primit mai multe misiuni speciale.

Printre ele se număra şi lăsarea pe Lună a unei dovezi care conţinea mesajele laudative ale liderilor lumii cu privire la istorica realizare a Statelor Unite ale Americii.

„Apollo 11 a lăsat discul cu mesaje poetice şi uşor laudative pe Lună. Este aproximativ dimensiunea unei monede de 50 de cenți și este pe Lună de aproape 50 de ani. Sigilat în interiorul unei capsule de aluminiu, micul disc de siliciu așteaptă cu răbdare ca o viitoare civilizație extraterestră să îl descopere.

Cuvintele „De pe planeta Pământ – iulie 1969. Mesaje de bunăvoință din întreaga lume aduse pe Lună de către astronauții din Apollo 11”, apar pe partea de sus și în laturile unui disc special realizat, care comemorează prima vizită a oamenilor pe Lună.

Acesta a aterizat pe suprafața lunară odată cu Neil Armstrong și Buzz Aldrin și include numele liderilor Congresului și NASA, plus citate din discursurile a patru președinți americani.

Dar este în primul rând un dispozitiv care transmite mesaje de la 73 de lideri mondiali, redactări care includ felicitări pentru America pentru marea sa performanţă științifică, dorințe pentru o nouă eră a păcii universale și a unor laude modeste bine jucate.

«Sunt deosebit de mândru vorbind în numele națiunii elene, ai cărei strămoși au avut privilegiul de a fi precursori în gândirea filozofică și cercetarea științifică, care au penetrat pentru prima dată în Univers», a spus George Zoitakis al Greciei în mesajul țării sale.

Președintele portughez, Americo Deus Rodrigues Thomaz, a adăugat: «Portughezii, descoperitori ai Pământului necunoscut în secolele trecute, știu să-i admire pe cei care în zilele noastre explorează spațiul exterior punând omenirea în contact cu alte lumi.»

Dacă și când viitorii extratereștri vor lua contact cu discul și vor dori să-i citească mesajele, singura tehnologie necesară va fi un microscop și ultima versiune intergalactică a Rosetta Stone (n.r. – program intuitiv de învăţare a limbilor străine, folosit de-a lungul anilor de soldaţii americani când erau trimişi în zone străine).

«Fiecare mesaj a fost redus de 200 de ori la o dimensiune mult mai mică decât capul unui ac (0,0425 x 0,055 inchi) și apare pe disc ca un punct abia vizibil», a explicat NASA într-un comunicat de presă, cu doar câteva zile înainte ca Apollo 11 să fie lansată. «Prin intermediul unui proces folosit pentru realizarea circuitelor electronice, microminiatura, declarațiile, mesajele și numele au fost gravate pe discul de culoare gri.»

NASA a menționat că unele dintre mesaje au fost scrise de mână, altele au fost dactilografiate, iar altele au fost în limba maternă a autorilor.

«Un mesaj extrem de înfrumuseţat de la Vatican este semnat de Papa Paul», a remarcat agenția spațială.

Din Afganistan până în Zambia, multe dintre națiunile lumii au luat parte la salutul Lunii. Nu au participat mulți dintre adversarii Statelor Unite ale Americii la acea vreme, inclusiv Uniunea Sovietică și aliații săi comunisti, China, Cuba, Vietnamul de Nord și Coreea de Nord.

Dar liderii care au contribuit au alcătuit un Who’s Who (n.r. – cine-i cine) din istoria mondială a secolului XX. Printre aceștia s-au numărat Șahul Iranului, Ferdinand Marcos din Filipine, Nicolae Ceaușescu al României, Josip Tito din Iugolosvia, Indira Gandhi din India, Regina Elisabeta a Regatului Unit, Chiang Kai-Shek din Taiwan și Pierre Elliott-Trudeau din Canada”, se arată în articolul diponibil în arhiva Los Angeles Times.

explicaţie foto: Nicolae Ceauşescu rostindu-şi cuvântarea cu prilejul deschiderii învăţământului universitar din R.S.R., în anul 1969. aspect de la mitingul din Piaţa Romană. (1 octombrie 1969).

sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc, fotografia 160 din 406, cota: 161/1969

Registration

Aici iti poti reseta parola