Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > “Negustorul morții”: afacerea care l-a făcut cel mai bogat om din lume a costat milioane de vieți
Articole online

“Negustorul morții”: afacerea care l-a făcut cel mai bogat om din lume a costat milioane de vieți

Drumul spre arme

Basil Zaharoff s-a născut pe 6 octombrie 1849, într-o familie de origina greacă, care locuia în orașul Muğla din sud-vestul Imperiului Otoman. Cât era tânăr, și-a dorit să lucreze ca ghid turistic în Galata, însă nu și-a urmat acest vis. La începutul anilor 1870, s-a mutat la Londra pentru a-l ajuta pe unchiul său cu afacerea pe care o avea, însă în scurt timp a fost achitat pentru delapidare. Cu toate că instanța i-a dat doar o amendă, cu obligația de a rămâne în jurisdicția Londrei, acesta a fugit la Atena.

Aici a început cariera lui Zaharoff în comerțul cu arme. La Atena s-a împrietenit cu Etienne Skouloudis, un renumit jurnalist politic, care a devenit ulterior cel de-al 36-lea prim-ministru al Greciei. Cu ajutorul influenței sale, a reușit să-l propulseze pe Zaharoff în comerțul cu arme, devenind agentul unui renumit producător suedez de arme.

Basil Zaharoff a vândut arme în multe țări, inclusiv în Marea Britanie, Germania, Imperiul Țarist și Otoman, Grecia, Spania, Japonia și Statele Unite. Nu a reușit să-și stabilească o reputație de om de afaceri din cauza incidentelor pline de înșelăciune și corupție.

În timpul Primului Război Mondial, Basil Zaharoff vindea arme oricui le cumpăra, motiv pentru care a devenit foarte bogat. Mai târziu, și-a folosit averea pentru a-și dezvolta propria afacere în comerțul cu arme. După război, guvernul britanic și cel francez i-au acordat onoruri pentru recunoașterea muncii făcute pentru ei.

Escrocheriile lui Zaharoff

Cu toate acestea, numele său a fost asociat de fiecare dată cu corupția. Una dintre cele mai cunoscute vânzări ale lui Zaharoff au fost submarinele defecte. Prima dată a făcut vânzarea către greci, urmând turcii, iar la final rușii, care cumpăraseră două submarine pentru a contracara amenințarea din Marea Neagră. Întreaga carieră a lui Zaharoff este plină de astfel de exemple.

Mitraliera automată a lui Hiram Maxim a fost una dintre cele mai fabuloase inovații în domeniul armelor, considerându-se că Zaharoff ar fi fost în spatele încercării de a strica demonstrațiile mitralierei în diferite țări. Eșecurile continue ale demonstranților l-au determinat pe Maxim să ceară ajutorul lui Zaharoff.

Viața lui Basil Zaharoff poate fi considerată o poveste fictivă, învăluită în multe mistere, fiind dificil să fie spusă într-o singură poveste deoarece a fost un om cu multiple interese. Armele pe care le-a furnizat au ucis mii de oameni nevinovați și au contribuit la multe proiecte de cercetare.

Registration

Aici iti poti reseta parola