Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > “Negustorul morții”: afacerea care l-a făcut cel mai bogat om din lume a costat milioane de vieți
Articole online

“Negustorul morții”: afacerea care l-a făcut cel mai bogat om din lume a costat milioane de vieți

Supranumit „negustorul morții” și „omul misterios al Europei”, Basil Zaharoff s-a aflat în spatele multor conflicte armate, deoarece se ocupa cu traficul de arme. Această profesie l-a plasat în topul celor mai bogați oameni din lume. A reușit să aibă contact cu cele mai influente figuri politice, menținând o legătură bună cu ambele tabere aflate în conflict, cărora le furniza armament.

Drumul spre arme

Basil Zaharoff s-a născut pe 6 octombrie 1849, într-o familie de origina greacă, care locuia în orașul Muğla din sud-vestul Imperiului Otoman. Cât era tânăr, și-a dorit să lucreze ca ghid turistic în Galata, însă nu și-a urmat acest vis. La începutul anilor 1870, s-a mutat la Londra pentru a-l ajuta pe unchiul său cu afacerea pe care o avea, însă în scurt timp a fost achitat pentru delapidare. Cu toate că instanța i-a dat doar o amendă, cu obligația de a rămâne în jurisdicția Londrei, acesta a fugit la Atena.

Aici a început cariera lui Zaharoff în comerțul cu arme. La Atena s-a împrietenit cu Etienne Skouloudis, un renumit jurnalist politic, care a devenit ulterior cel de-al 36-lea prim-ministru al Greciei. Cu ajutorul influenței sale, a reușit să-l propulseze pe Zaharoff în comerțul cu arme, devenind agentul unui renumit producător suedez de arme.

Basil Zaharoff a vândut arme în multe țări, inclusiv în Marea Britanie, Germania, Imperiul Țarist și Otoman, Grecia, Spania, Japonia și Statele Unite. Nu a reușit să-și stabilească o reputație de om de afaceri din cauza incidentelor pline de înșelăciune și corupție.

În timpul Primului Război Mondial, Basil Zaharoff vindea arme oricui le cumpăra, motiv pentru care a devenit foarte bogat. Mai târziu, și-a folosit averea pentru a-și dezvolta propria afacere în comerțul cu arme. După război, guvernul britanic și cel francez i-au acordat onoruri pentru recunoașterea muncii făcute pentru ei.

Escrocheriile lui Zaharoff

Cu toate acestea, numele său a fost asociat de fiecare dată cu corupția. Una dintre cele mai cunoscute vânzări ale lui Zaharoff au fost submarinele defecte. Prima dată a făcut vânzarea către greci, urmând turcii, iar la final rușii, care cumpăraseră două submarine pentru a contracara amenințarea din Marea Neagră. Întreaga carieră a lui Zaharoff este plină de astfel de exemple.

Mitraliera automată a lui Hiram Maxim a fost una dintre cele mai fabuloase inovații în domeniul armelor, considerându-se că Zaharoff ar fi fost în spatele încercării de a strica demonstrațiile mitralierei în diferite țări. Eșecurile continue ale demonstranților l-au determinat pe Maxim să ceară ajutorul lui Zaharoff.

Viața lui Basil Zaharoff poate fi considerată o poveste fictivă, învăluită în multe mistere, fiind dificil să fie spusă într-o singură poveste deoarece a fost un om cu multiple interese. Armele pe care le-a furnizat au ucis mii de oameni nevinovați și au contribuit la multe proiecte de cercetare.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA