Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Navă de marfă medievală descoperită în mod neașteptat în timpul unor lucrări de construcție în Estonia
Articole online

Navă de marfă medievală descoperită în mod neașteptat în timpul unor lucrări de construcție în Estonia

Navă de marfă medievală descoperită în mod neașteptat în timpul unor lucrări de construcție în Estonia

Muncitorii din construcții au găsit rămășițele zdrobite ale unei nave vechi de 700 de ani sub străzile capitalei estoniene Tallinn.

Îngropate la aproximativ 1,5 metri sub pământ, rămășițele vasului sunt făcute din stejar și au o lungime de puțin peste 78 de picioare (24 m), cu o bârnă, cel mai lat punct al navei, care măsoară aproximativ 29 de picioare (9 m) în diametru.

„Lungimea originală a navei era mai mare, deoarece stâlpul de la prova [lemnul vertical de la prova] lipsește, iar prova navei este deteriorată”, a declarat Priit Lätti, cercetător la Muzeul Maritim Estonian.

„Nava a fost construită probabil la începutul secolului al XIV-lea”, potrivit unei analize dendrocronologice, o examinare a inelelor de copac găsite în rămășițele de lemn ale navei, a spus el.

Nava este, la prima vedere, foarte asemănătoare cu alte nave găsite în Europa din aceeași perioadă de timp, a adăugat el.

Dezgropată în apropierea portului vechi din Tallinn în urmă cu trei săptămâni, nava a fost o descoperire semnificativă pentru arheologul Mihkel Tammet. Potrivit lui Lätti, atunci când se fac săpături în zone protejate de patrimoniu, trebuie să fie prezent un arheolog. Muzeul Maritim Estonian a fost notificat cu privire la descoperirea navei pentru a contribui la furnizarea de mai multe informații și la înregistrarea celor descoperite.

Nava nu a fost îngropată foarte adânc și, după cum a declarat Lätti pentru Live Science, a fost umplută cu nisip. Este probabil ca marea să fi umplut treptat vasul de-a lungul secolelor, deoarece erau vizibile diferite straturi de nisip, a spus el.

De la descoperirea vasului, s-a speculat că este vorba despre un cog Hanseatic, o navă de marfă folosită pentru comerț de către Liga Hanseatică.

Liga, un grup de bresle comerciale din întreaga Europă, a dominat mările între secolele XIII și XV. Cu toate acestea, Lätti a declarat că este prea devreme în procesul de excavare pentru a putea determina cu exactitate originile navei.

„Foarte probabil, este o navă de marfă”, a spus el. „Deoarece nu cunoaștem încă originea lemnului (analizele dendrocronologice sunt încă preliminare, așa că nu vreau să menționez date exacte sau primele idei despre originea lemnului), este greu de spus care este originea navei”. 

Cercetătorii lucrează, de asemenea, pentru a determina dacă alte artefacte găsite îngropate împreună cu nava pot fi de folos la stabilirea vârstei acesteia.

„Au fost luate analize suplimentare; de asemenea, artefactele găsite la bord trebuie analizate pentru a oferi răspunsuri mai exacte, a adăugat Lätti. „În acest moment, doar zona de prova a navei este excavată; cala de marfă era relativ goală. Acum săpăturile se mută în zona din pupa navei, care ar putea conține mai multe descoperiri”.

Alte artefacte descoperite împreună cu nava până acum includ câteva butoaie de lemn, ceramică, oase de animale, câteva obiecte din piele și textile. Se așteaptă ca numărul de descoperiri să crească în zilele următoare, pe măsură ce va fi excavată partea din spate a navei.

Descoperirea navei într-o stare atât de bine conservată este semnificativă, deoarece îi va ajuta pe istorici și arheologi să afle mai multe despre construcția și comerțul naval în Evul Mediu, precum și despre cum era viața la bordul acestor nave.

„Pentru Tallinn, ca vechi oraș comercial, găsirea unui astfel de lucru este un jackpot arheologic”, a declarat Lätti, care este specializat în studierea porturilor și a epavelor. „Dezvoltarea Tallinnului este strâns legată de comerțul maritim și, deși știm destul de multe despre negustori și mărfuri, știm încă relativ puține lucruri despre navele pe care le foloseau”.

În trecut au mai fost descoperite nave asemănătoare cu aceasta. De exemplu, o alta navă a fost găsită în Germania în 1962, iar o navă de marfă medievală a fost descoperită la Tallinn în 2015 și este acum adăpostită la Muzeul Maritim Estonian.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola