Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > NATO trimite mai multe trupe în Kosovo pe fondul violențelor
Articole online

NATO trimite mai multe trupe în Kosovo pe fondul violențelor

proteste

Alianța militară condamnă atacurile asupra forțelor sale.

NATO trimite mai multe trupe în Kosovo pe fondul violențelor

NATO a desfășurat marți forțe suplimentare în Kosovo, la o zi după ce trupe de menținere a păcii au fost rănite în confruntări cu protestatari sârbi din această țară.

11 soldați italieni și 19 soldați maghiari aparținând Forței Kosovo (KFOR), o misiune de menținere a păcii condusă de NATO, au fost răniți în nordul Kosovo în timp ce lucrau la limitarea demonstrațiilor violente. Trei dintre soldații maghiari au fost răniți prin folosirea armelor de foc, potrivit KFOR.

NATO a condamnat atacurile și a făcut apel „la toate părțile să se abțină de la acțiuni care să inflameze și mai mult tensiunile și să se angajeze în dialog”.

Într-un tweet marți după-amiază, Comandamentul Forțelor Aliate Întrunite din Napoli a declarat că NATO trimite în Kosovo Forțele de Rezervă Operațională (ORF) pentru Balcanii de Vest.

„JFC Napoli monitorizează îndeaproape situația din Kosovo și va continua să se coordoneze cu KFOR pentru a se asigura că dispune de toate capacitățile și forțele de care are nevoie pentru a asigura în mod imparțial un mediu sigur și securizat și libertatea de mișcare pentru toate comunitățile”, a precizat acesta, menționând că au fost ordonate forțe de rezervă suplimentare pentru a spori gradul de pregătire pentru a întări KFOR, dacă va fi nevoie.

Răspunsul Occidentului la criza din Kosovo

Amiralul Stuart B. Munsch, comandantul Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite din Napoli, a declarat că „desfășurarea de forțe NATO suplimentare în Kosovo este o măsură prudentă pentru a se asigura că KFOR dispune de capacitățile de care are nevoie pentru a menține securitatea în conformitate cu mandatul nostru din cadrul Consiliului de Securitate al ONU”.

„Vreau să felicit KFOR pentru că a luat măsuri rapide, reținute și profesioniste pentru a interveni în vederea opririi tulburărilor și pentru a salva vieți”, a spus el, adăugând: „Violențele trebuie să înceteze, iar toate părțile trebuie să înceteze să mai întreprindă acțiuni care să submineze pacea în oricare și în toate comunitățile din Kosovo.”

Tensiunile sunt la cote înalte în regiune. Vineri, Statele Unite, Franța, Italia, Germania și Marea Britanie au emis o declarație comună în care au condamnat decizia Kosovo de a forța accesul în clădirile municipale din nordul Kosovo. De asemenea, cele cinci țări au declarat că sunt „îngrijorate de decizia Serbiei de a ridica nivelul de pregătire al forțelor sale armate la granița cu Kosovo și fac apel la toate părțile pentru maximă reținere, evitând retorica imprudentă”.

Registration

Aici iti poti reseta parola