Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Confruntările din Kosovo: Comandantul NATO critică atacurile „inacceptabile” asupra trupelor
Articole online

Confruntările din Kosovo: Comandantul NATO critică atacurile „inacceptabile” asupra trupelor

proteste

Confruntările din Kosovo: Comandantul NATO critică atacurile „inacceptabile” asupra trupelor

Peste 30 de soldați ai forțelor de menținere a păcii ale NATO care apără trei primării din nordul Kosovo au fost răniți în ciocnirile cu protestatarii sârbi, în timp ce președintele Serbiei a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă de luptă, potrivit The Guardian

Situația tensionată s-a dezvoltat după ce primari de etnie albaneză și-au preluat funcțiile în zona majoritar sârbă din nordul Kosovo, în urma unor alegeri boicotate de sârbi – o acțiune care a determinat SUA și aliații săi să adreseze reproșuri Albaniei.

Kfor, misiunea de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo, a condamnat violențele:

„În timp ce contracarau actele violente ale mulțimii, mai mulți soldați ai contingentului italian și maghiar al Kfor au fost ținta unor atacuri neprovocate și au suferit răni traumatice cu fracturi și arsuri din cauza exploziei unor dispozitive incendiare”, a declarat aceasta într-un comunicat.

Comandantul Kfor, generalul de divizie Angelo Michele Ristuccia, a criticat atacurile ca fiind „inacceptabile” și a subliniat că misiunea NATO „va continua să își îndeplinească mandatul în mod imparțial”.

Președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat că 52 de sârbi au fost răniți, dintre care trei grav, în timpul tulburărilor

Ministrul ungar al apărării a declarat pe Facebook că peste 20 de soldați maghiari se numără printre răniți, șapte dintre ei fiind în stare gravă, dar stabilă.

Unsprezece soldați italieni au fost răniți, dintre care trei în stare gravă, a declarat ministrul de externe Antonio Tajani. Prim-ministrul țării, Giorgia Meloni, a declarat:

„Nu vom tolera noi atacuri împotriva Kfor. Este esențial să se evite noi acțiuni unilaterale din partea autorităților kosovare și ca toate părțile să facă un pas înapoi pentru a reduce tensiunile”.

Ambasadorul SUA și trimisul Uniunii Europene au convocat primarii de etnie albaneză la o întâlnire la Pristina, în încercarea de a reduce tensiunile.

Franța a declarat că „nu acceptă aceste violențe în termenii cei mai fermi posibil și solicită tuturor părților, în special guvernului kosovar, să ia măsuri imediate pentru a reduce tensiunile”.

Președintele kosovar, Vjosa Osmani, l-a acuzat pe omologul său sârb de destabilizare a Kosovo:

„Structuri ilegale sârbe transformate în bande criminale au atacat poliția kosovară, ofițeri Kfor & jurnaliști. Cei care execută ordinele lui Vučić de a destabiliza nordul Kosovo trebuie să răspundă în fața justiției”, a scris Osmani pe Twitter.

În Zvecan, unul dintre orașele afectate, poliția kosovară – al cărei personal este format din etnici albanezi, după ce sârbii au părăsit forțele de ordine anul trecut – a pulverizat gaze cu piper pentru a respinge o mulțime de sârbi care au spart o baricadă de securitate și au încercat să intre cu forța în clădirea municipalității, au declarat martorii.

Poliția kosovară a precizat într-o declarație că demonstranții „organizați” „folosind violența și aruncând gaze lacrimogene, au încercat să treacă cordoanele de securitate și să intre cu forța în incinta municipalității”.

„Poliția a fost nevoită să folosească mijloace legale, cum ar fi spray-ul [cu piper], pentru a-i opri pe protestatari și a aduce situația sub control”.

De asemenea, sârbii au vopsit cu spray vehiculele NATO cu litera „Z”, făcând referire la un semn rusesc folosit în războiul din Ucraina.

Vučić, care este comandantul suprem al forțelor armate sârbe, a ridicat gradul de pregătire de luptă al armatei la cel mai înalt nivel, a declarat reporterilor ministrul apărării, Miloš Vučević.

„Acest lucru implică faptul că, imediat înainte de ora 14.00 [12.00 GMT], șeful Statului Major al forțelor armate sârbe a emis instrucțiuni suplimentare pentru desfășurarea unităților armatei în poziții specifice, desemnate”, a declarat Vučević, fără a da detalii.

Forțele de menținere a păcii ale NATO au blocat, de asemenea, primăria din Zubin Potok pentru a o proteja de sârbii locali furioși, au declarat martorii.

Registration

Aici iti poti reseta parola