Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > NATO este pregătită să facă față amenințării de la „Moscova sau Minsk”, afirmă Jens Stoltenberg
Articole online

NATO este pregătită să facă față amenințării de la „Moscova sau Minsk”, afirmă Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg afirmă că alianța a întărit flancul estic și va proteja ‘fiecare centimetru de teritoriu NATO’ după mutarea lui Prigojin.

NATO este pregătită să facă față amenințării de la „Moscova sau Minsk”, afirmă Jens Stoltenberg

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța este pregătită să se apere împotriva oricărei amenințări din partea „Moscovei sau a Minskului” și că și-a sporit prezența militară pe flancul său estic în ultimele zile, după ce Belarusul l-a primit pe liderul rebel Wagner, Evgheni Prigojin.

„Este prea devreme pentru a face o judecată finală cu privire la consecințele faptului că Prigozhin s-a mutat în Belarus și, cel mai probabil, și o parte din forțele sale vor fi localizate tot în Belarus”, a declarat Stoltenberg reporterilor.

„Ceea ce este absolut clar este că am trimis un mesaj clar Moscovei și Minskului că NATO este acolo pentru a proteja fiecare aliat și fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat el după o reuniune la Haga a opt lideri NATO.

Stoltenberg a declarat că NATO va conveni să își consolideze apărarea la un summit cheie al tuturor celor 31 de membri NATO, care va avea loc la 11 iulie la Vilnius, în Lituania, pentru a proteja toți membrii, în special pe cei care se învecinează cu Belarus.

„Ne-am sporit deja prezența militară în partea estică a alianței și vom lua alte decizii pentru a ne consolida și mai mult apărarea colectivă cu mai multe forțe cu grad ridicat de pregătire și mai multe capacități la viitorul summit”, a spus el.

Răspunsul NATO la conflictul din Ucraina

NATO a răspuns la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 prin desfășurarea de grupuri de luptă multinaționale în Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. Acestea completează alte patru desfășurate în 2017 în cele trei state baltice și în Polonia, pentru a extinde prezența NATO de la țările baltice la Marea Neagră. Luni, Germania a declarat că este pregătită să își mute permanent forțele în Lituania, dacă va fi necesar.

Marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele lituanian Gitanas Nauseda a avertizat asupra riscului ca luptătorii Wagner să fie cazați în Belarus:

„Dacă Wagner își desfășoară ucigașii în serie în Belarus, toate țările vecine se confruntă cu un pericol și mai mare de instabilitate”, a spus el.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat:

„Acest lucru este cu adevărat grav și foarte îngrijorător, iar noi trebuie să luăm decizii foarte ferme. Este nevoie de un răspuns foarte, foarte dur din partea NATO”.

Stoltenberg a adăugat că Occidentul „nu trebuie să subestimeze Rusia„, în ciuda evenimentelor din weekend. El a spus că este crucial să continuăm să sprijinim Ucraina împotriva invaziei Rusiei și că aliații NATO vor găsi o cale de aderare a Kievului la alianță.

Premierul olandez Mark Rutte, care a găzduit dineul, a respins afirmațiile lui Putin potrivit cărora Occidentul ar vrea ca rușii să se omoare între ei:

„Resping ceea ce Putin a sugerat ieri, că noi, în Occident, vrem ca Rusia să se prăbușească în haos intern – dimpotrivă, instabilitatea din Rusia creează instabilitate în Europa”, a spus el.

Registration

Aici iti poti reseta parola