Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Marea Britanie „sprijină foarte mult” planul NATO pentru Ucraina pe calea rapidă
Articole online

Marea Britanie „sprijină foarte mult” planul NATO pentru Ucraina pe calea rapidă

NATO

Ministrul de externe James Cleverly spune că ucrainenii și-au demonstrat angajamentul de a-și reforma armata.

Marea Britanie „sprijină foarte mult” planul NATO pentru Ucraina pe calea rapidă

Marea Britanie ar fi „foarte favorabilă” unei aderări rapide a Ucrainei la NATO, a declarat ministrul britanic de externe, potrivit Politico

În cadrul unei conferințe de presă la Conferința pentru redresarea Ucrainei de la Londra, James Cleverly a declarat că Marea Britanie ar susține propunerile care să permită Kievului să sară peste așa-numitul Plan de acțiune pentru aderare (MAP) pentru a adera la NATO.

Alianța a lansat MAP în 1999 pentru a ajuta țările aspirante să îndeplinească standardele NATO și să se pregătească pentru o viitoare aderare. În această fază, membrii aspiranți primesc consiliere, asistență și sprijin practic pentru a face reforme militare și democratice, dar participarea la MAP nu garantează că vor fi acceptați în NATO.

Renunțarea la MAP ar facilita accesul Ucrainei la alianța transatlantică și ar acționa ca un compromis între aliații est-europeni, care doresc ca această țară devastată de război să primească imediat statutul de membru, și alte țări occidentale, care se tem că acceptarea Ucrainei în NATO ar agrava tensiunile cu Rusia și consideră că administrația de la Kiev trebuie să rezolve în continuare probleme precum corupția.

Cleverly a declarat miercuri, în cadrul conferinței, că Ucraina a evoluat „incredibil de rapid” și s-a referit la remarcile recente ale secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat că administrația de la Kiev îndeplinește deja „multe dintre cerințele” planului de acțiune pentru aderare.

„Cred că poziția Marii Britanii ar fi foarte, foarte favorabilă dacă am trece mai departe de planul de acțiune pentru aderare, recunoscând că oferta făcută atât Suediei, cât și Finlandei nu a necesitat acest lucru, iar ucrainenii și-au demonstrat angajamentul de a reforma armata pentru cerința de aderare la NATO prin acțiunile lor pe câmpul de luptă”, a spus Cleverly, adăugând: „Cred că toți aliații NATO recunosc acest lucru”.

Președintele american Joe Biden ar saluta, de asemenea, eliminarea unui MAP pentru intrarea Ucrainei în NATO, potrivit a doi oficiali americani. Biden a vorbit despre această idee cu Stoltenberg la Washington D.C. săptămâna trecută.

Un anunț oficial al eliminării cerinței MAP ar urma să fie făcut cel mai probabil la summitul NATO din iulie de la Vilnius, Lituania.

Registration

Aici iti poti reseta parola