Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Născut pe 19 martie, ni l-a dat pe Eminescu
Articole online

Născut pe 19 martie, ni l-a dat pe Eminescu

Gândită ca o revistă enciclopedică, „Familia” a fost spaţiul unde au scris oameni de cultură din toate provinciile româneşti, autori consacraţi precum Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, B.P. Hasdeu, Alexandru Odobescu, Ion Creangă, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuţă, Duiliu Zamfirescu şi alţii.

Este cel care publicat primele versuri ale lui Mihai Eminovici, căruia i-a schimbat numele în Eminescu, debutul poetului având loc în revista „Familia”, a cărei redacţie s-a mutat ulterior la Oradea.

Tot el a intuit talentul lui George Coşbuc şi al lui Octavian Goga.

Publicistul şi scriitorul ardelean Iosif Vulcan s-a născut la 19 martie 1841, la Holod, judeţul Bihor.

 A urmat şcoala primară la Leta Mare, în 1851 s-a înscris la gimnaziul din Oradea, apoi şi-a continuat studiile la Facultatea de Drept şi Ştiinţe de Stat din Pesta (1859-1863).

A debutat în 1859, publicând o corespondenţă la „Telegraful român” şi versuri la „Gazeta Transilvaniei”.

A mai scris la Foaie pentru minte, inimă şi literatură, Amicul şcoalei, Concordia, Aurora română (unde a fost şi redactor), Muza română, dar şi la numeroase periodice din Pesta.

 A scos, împreună cu George Ardeleanu, revista Umoristul (1863-1866), iar în continuarea acesteia, Gura satului (sub direcţia sa din 1863 până în 1871).

A scris versuri, proză, teatru, dar şi articole, cronici, recenzii.

Volumul „Panteonul Român” (1869) este alcătuit din biografii şi portrete ale unor personalităţi culturale şi politice.

A scris în publicaţia Şezătoarea, destinată folclorului (1875-1882), a tradus 30 de poezii populare în limba maghiară, pe care le-a publicat într-o culegere.

A fost unul dintre iniţiatorii Societăţii pentru Fond de Teatru Român (1870), a redactat articolul-program „Să fondăm teatrul naţional!”.

A devenit membru corespondent al Academiei Române în 1879, devenind membru titular în 1891 şi preşedinte al Secţiei literare din 1904, la propunerea lui Titu Maiorescu.

Pe toată durata vieţii sale, Iosif Vulcan a fost un înfocat susţinător al vieţii culturale româneşti din Transilvania.

 A murit la 26 aug./8 sept. 1907, la Oradea.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola