Evenimentul Istoric > Articole online > Scriitorul care și-a ars propriile cărți. Claudiu Dumitrache, revelația din Valahia sau mesajul lui Eminescu în secolul XXI
Articole online

Scriitorul care și-a ars propriile cărți. Claudiu Dumitrache, revelația din Valahia sau mesajul lui Eminescu în secolul XXI

Claudiu Dumitrache, comparat cu Mihai Eminescu

Una dintre tinerele personalități din cultură românească contemporană, poate cea mai cunoscută și remarcabilă în prezent, este Claudiu Dumitrache, în vârstă de 25 de ani, artist elogiat de elite intelectuale și artistice din România și din străinătate. Muzician și scriitor, Claudiu a avut o copilărie și o adolescență ieșite din comun, stabilind recorduri, publicând mai multe cărți și susținând aproape trei mii de spectacole. Cu o activitate prodigioasă în domeniul culturii și asemănat adesea cu Mihai Eminescu, adevărurile descoperite de Claudiu, în ceea ce privește spiritualitatea, l-au făcut să-și ardă propriile cărți pe care le-a publicat până la 22 de ani, autorul considerându-le nocive pentru cititori. Evenimentul Istoric vă prezintă cronologia celor mai importante aspecte din viața artistului, din 2012 până în prezent.

S-a născut la București, pe 7 mai 1999, și a copilărit în satul Costeștii din Vale (jud. Dâmbovița). Mihai Claudiu Dumitrache a avut, în copilărie și adolescență, pasiuni pentru ezoterism, ocultism și numerologie. A început să cânte, din 2012, pe scene importante din țară și a câștigat numeroase premii muzicale, precum și aprecierea unor muzicieni ca Mirabela Dauer, Dumitru Lupu, Dida Drăgan, Miley Cyrus, Michaela Rose, Eb Davis și Voicu Enăchescu. Miley Cyrus l-a învățat să cânte melodia The Climb prin intermediul apelurilor video, apreciindu-i vocea și talentul. Voicu Enăchescu i-a înmânat, în anul 2013, premiul pentru tehnică și expresivitate vocală de excepție, într-un festival fondat de scriitorul și profesorul Ioan V. Maftei-Buhăiești la Tinerimea Română. În această perioadă, Maftei-Buhăiești l-a recrutat pe Claudiu pentru a face parte din Trupa Artistică Anton Pann București, în care Claudiu a rămas până la decesul fondatorului.

Ziarele au scris, astfel, despre copilul care cântă fenomenal melodiile lui Whiteny Houston și despre faptul că, atunci când Claudiu a început să cânte la Biblioteca Metropolitană București, de la primele cuvinte, lumea s-a ridicat în picioare și a început să aplaude. Pentru Claudiu a urmat o perioadă cu multe premii în cadrul festivalurilor și concursurilor, studiind cu Ozana Barabancea, Gabry Fortuna, Eugen Dragomirescu și în cadrul Școlii Populare de Arte din Târgoviște. În anul 2016, sub numele de scenă Dumy Klaw, a lansat melodia Lumea Mea, compusă de el pe versurile mamei sale Gabriela Dumitrache (un proiect mamă-fiu care a fost primit ca fiind inedit pentru sfera muzicală românească) și a câștigat premiul special Music Awards TV la Battle of The Voices. Până în anul 2021, a susținut peste 2.000 de spectacole, atât în țară, cât și în străinătate. În special la Bruxelles, Frankfurt, Stuttgart, București, Arad, Reșița, Bârlad și Iași a susținut unele dintre cele mai importante concerte.

A realizat mai multe cover-uri și versiuni în limba română pentru melodii din alte limbi și a fost remarcat de nume muzicale internaționale. De asemenea, a cântat în deschiderea concertelor lui Faydee, trupei Alphaville și Nedei Ukraden, melodiile sale fiind difuzate la posturile Societății Române de Radiodifuziune și la Radio Moldova. Unele dintre melodii i-au fost preluate de MTV Italia în perioada 2021-2022. 

De la muzică la literatură

De pe băncile liceului de la Titu, a început să scrie primele poezii, inspirat de mama sa, care scria poezii din tinerețe, și de mai mulți scriitori cu care-și petrecea timpul în cadrul cenaclului Amurg Sentimental și în Trupa Artistică Anton Pann de la București. Astfel, în 2018 a publicat volumul de versuri și filosofie Boemia unui mort. Evenimentele de lansare au avut loc la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, la Târgul de Carte Gaudeamus și la diferite biblioteci. Pentru acest volum, Claudiu Dumitrache începe să fie deja remarcat de scriitori importanți, să fie inclus în antologii, monografii sau dicționare enciclopedice și, nu în ultimul rând, să fie asemănat cu Mihai Eminescu. În acest sens, Christian W. Schenk a notat, într-o cronică din 2020, apărută într-un ziar românesc de la Sydney, că „Poezia nu a murit, – nu va muri, pentru că ea este o componentă esențială a sensibilității umane; – ea își are locul discret în adâncul ființei umane, un modus vivendi a naturii noastre. Așa credea și poetul național al românilor, acum mai bine de un secol, așa crede azi și un tânăr poet al vremii noastre, Claudiu Dumitrache, – pe același meridian, cu alt limbaj, cu alte orizonturi ale recepției lirice, cu alt conținut în vălmășagul realităților contemporane! […] Lirism, modernitate, expresivitate autentică în densitatea și culorile verbului, poezia lui Claudiu Dumitrache este mesajul unui talent literar în configurația tinerei lirici de azi…”.

Volumul ajunge în atenția Universității București, Universității Hyperion și Asociației de Filologie și Hermeneutică Biblică din România. Ștefan-Lucian Mureșanu, Christian W. Schenk, Valentina Vasile, Vilia Banța, Veronica Balaj, Liviu Antonesei, Sergiu Botezatu, Galina Martea, Lidia Grosu, Pușa Roth, Cristina Ștefan, Andrei Zincă și nenumărate reviste culturale scriu despre poeziile din Boemia unui Mort și îl apreciază pe autor în mod deosebit, urmând ca Dumitrache să dobândească și primele premii literare. Claudiu Dumitrache este considerat un neosimbolist ce prezintă în creațiile sale valori românești, aducând aminte de „personalități vii”: Carmen Sylva, Bogdan Petriceicu Hașdeu și Regina Maria. Chiar dacă volumul Boemia unui mort aparține unor timpuri trecute, după cum considera Alexandru Cistelecan, moartea din volumul său este doar un pretext (Ioan Es. Pop), volumul fiind, de fapt, plin de speranță, credință în nemurire și în viitor, notează Liliana Marin în revista TIMPUL. Vilia Banța continuă și concretizează filozofia volumului prin a scrie că tematica poeziilor sale nu i se pare să fie deloc moartea ori renunțarea – dimpotrivă, în acest context mort-viu, Claudiu rămâne un învingător prin iubire, speranță, entuziasm, dar mai ales prin luciditate.

Conf. univ. dr. Ștefan-Lucian Mureșanu, critic literar, antropolog, etnolog și membru al Asociaţiei de Filologie şi Hermeneutică Biblică din România, a scris că versurile lui Claudiu surprind atât prin naturalețe, cât și prin filosofia specifică poeziei simboliste tratată într-un neomodernism violet. Tot Mureșanu a remarcat că versurile chemării din înalt spre marea vieții pământești demonstrează apartenența poetului la lumea lumilor și că în poezia sa se regăsește o supraconductibilitate poetică, o cromatică menită să producă un maxim de extaz și să masivizeze cele mai mărunte sentimente, până la apocaliptic. În fața sincerității creațiilor sale, a mai scris Mureșanu, a sensurilor pe care Claudiu le administrează cu talent deosebit în versurile sale, trebuie să rămâi și să meditezi mult, deoarece cuvintele pe care le folosește nu sunt explicate în modul în care dorește poetul să le expună în dicționare.

În anul 2019, Claudiu Dumitrache își publică și autobiografia (intitulată sugestiv 20), aceasta însumând activitatea sa (până la 20 de ani) și diferite cronici și aprecieri venite de la diferiți autori și artiști români sau străini (Diana Pap, Michael Airington, Romanița Iovan, Raoul, Dida Drăgan, Rodica-Elena Lupu, EB Davis, Michaela Rose, Dragoș Popa, Valentina Vasile, Ștefan-Lucian Mureșanu). Datorită acestei cărți, Claudiu a fost omologat de Asociația Cartea Recordurilor din România pentru stabilirea recordului național de cel mai tânăr autor de autobiografie.

După acest eveniment literar, academicianul Ioan-Aurel Pop (președintele Academiei Române) a scris: „Să-ți publici cartea biografică la două decenii de viață este pentru mine un semn de mare speranță. Claudiu Dumitrache este un simbol pentru viitorul creației intelectuale care nu trebuie să moară niciodată, oricât de digitalizați am deveni. (…) Omul este o ființă capabilă de creație intelectuală, singură, de altminteri, iar Claudiu ilustrează acest lucru. El va duce literatură română și artele mai departe. Acum este multă umbră, dar va veni lumina. Claudiu Dumitrache este un intelectual care poate coagula suflete, ceea ce nu este puțin lucru.

Din anul 2020, a fondat revista Regal Literar și a început să colaboreze cu revista Litere, ziarul Literatura și Arta, revista Independența Română, ziarul Gândul, ziarul Ultima Oră, revista Timpul, Actualitatea Muzicală, Plumb etc. În aceeași perioadă, a început să facă parte din jurii muzicale și literare, să organizeze evenimente culturale și să fie neîncetat în atenția presei, călătorind în S.U.A, Europa și Asia.

Tot în 2020, Claudiu a publicat poemul Slujitorii lui Apollo în varianta revizuită și a ajuns în atenția lui Nicolae Dabija, care a scris că autorul are o poezie originală ce îl singularizează, poezia lui având înger. Acestea au fost și ultimele aprecieri literare pe care le-a lăsat Dabja înainte de moartea sa. Dumitrache a primit premiul de excelență pentru contribuția adusă literaturii locale și naționale (din partea Bibliotecii I.C. Vissarion, cu ocazia Zilei Naționale a României, 2020) și titlul de Cetățean de Onoare în comuna Costeștii din Vale. De asemenea, în cadrul Festivalului Național de Literatură Moștenirea Văcăreștilor de la Târgoviște, îi este oferit premiul pentru poezie al revistei Litere, una dintre cele mai importante publicații de literatură, de sub egida Uniunii Scriitorilor din România – revista reprezentativă a intelectualilor Școlii de la Târgoviște.

Portret Claudiu Dumitrache

De la filozofie și ezoterism la creștinism

În anul 2021, în viața sa se petrece un eveniment marcant, care îi va schimba crezul și îi va redefini întreaga creație. Claudiu Dumitrache îl întâlnește pe Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului și se îndreaptă spre cercetarea isoriei și religiei, publicând volumul SolilocViu – muzica luminii sau a duhurilor rele. În acest volum, la notele critice asupra creațiilor sale, Claudiu a adăugat cuvintele arhiepiscopului care îi schimbase traiectoria vieții: „Voce voinică, harismă cu carul! Isprăvi inedite și personalitate uluitoare, și toate la numai atâți de puțini ani. Să nu te risipești, ești un prunc adevărat! Nu te ocupă cu păduchelnițe! Să cânți cu vocea ta, auzi? Nicio behăială străină! Ești o apariție! Sunt un cititor de poezie de vreo 3.000 de ani. Ai talent și ești mai mult satiric decât liric, în poemul „Slujitorii lui Apollo”, dar și moralist. Înconjoară-te de prieteni care sunt fideli, nu de conjunctură! Orice plăcere de moment naște durere!”.

Tot în 2021 primește diplomă de excelență, din partea Paraclisului Universitar Întâmpinarea Domnului Pitești și Colegiului Ecologic din Pitești (pentru contribuția adusă la promovarea valorilor culturale și social-umane, naționale și internaționale) și devine membru afiliat CPFCFC din cadrul Societății Academice de Cercetare a Religiilor și Ideologiilor (S.A.C.R.I.). Este anul în care vizitează mânăstiri și leagă relații de prietenie cu lumea monahală din nordul țării, din S.U.A., Grecia, Muntele Athos și din Republica Moldova.

Următoarele lucrări publicate vor fi despre sensul și originea artei, despre religiozitatea lui Albert Einstein și a lui Mihai Eminescu, acestea cu sopul de a combate sectele, pseudo-științele, teosofia, numerologia, curentele ezoterice, păgâne și oculte (de care a fost atras și de care s-a despărțit odată cu aprofundarea credinței Ortodoxe). În ciuda faptului că lucrările sale au fost apreciate în mod deosebit, Claudiu Dumitrache și-a ars propriile cărți, alături de biblii neortodoxe, de obiecte păgâne și de alte cărți de ocultism și magie, primind canon de la Mănăstirea Putna. În anul 2021, devine membru de onoare al Asociației Cultural-Ortodoxe Poduri de Dor din Republica Moldova.

Claudiu Dumitrache & pr. Theologos Cadar, Muntele Athos, 2023

În 2022 a fondat grupul de presă Myosotis Media Group, prin care a reușit, până în prezent, să promoveze tinerii autori români și să organizeze evenimente culturale cu răsunet internațional, grupul fiind considerat ca „o marcă a seriozității” de acad. Ioan-Aurel Pop. Din anul 2022, Claudiu Dumitrache primește mai multe recunoașteri importante. Devine laureat al ziarului Literatura și Arta, care îl desemnează personalitate notorie a culturii și vieții publice din Republica Moldova, alături de personalități ca Eugen Doga, Dan Puric, Ioan-Aurel Pop și Mihai Cimpoi; primește Premiul de Excelență al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, devenind cel mai tânăr laureat din istoria presei românești; Premiul special al juriului pentru poezie la Festivalul Internațional Nicolae Dabija – Tăcerea Răstignită; Premiul Euro Eduation Federation în 2023, desemnat cel mai prolific tânăr scriitor român și multe altele. A preluat, din 2022, proiectul Premiilor Radar de Media, unde și-au găsit recunoașterea unele dintre cele mai importante personalități culturale din România și Republica Moldova.

Atras de Dumitru Stăniloae, Sofronie Saharov, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Rafail Noica, Serafim Rose, Theologos Cadar și Mihai Eminescu, Claudiu a publicat numeroase articole cu subiect religios, iar în anul 2023 a publicat 4 cărți, printre care Albert Einstein și dorul firesc de Ortodoxie. Această carte, care urmărește firul roșu al revelațiilor naturale pe care savantul Albert Einstein le-a avut, a fost una dintre cele mai bine vândute zece cărți de la editura Agaton în ianuarie și februarie 2024, precum și una dintre cărțile premium prezentate de Radio România Actualități.

În ianuarie 2024, Claudiu Dumitrache a publicat Acatistul lui Eminescu, autorul menționând caracterul simbolic al acatistului și văzându-l pe Mihai Eminescu stâlp al Bisericii Ortodoxe Române și luceafăr al înțelepciunii românești. Acatistul a fost publicat în revista Regal Literar, iar într-un comentariu din revista Luceafărul, Claudiu Dumitrache a menționat că a scris acatistul în două zile și că spiritul eminescian pare să fie ceva ce nu s-ar percepe rațional totdeauna, la acest om cu proprietate de geniu rămânând în urmă o vietate, un egregor sau însăși prezența sa care sălășluiește în Mângâietorul, pe care unii au simțit-o, pe care cred că am simțit-o și eu, pe care sunt sigur că o mai simt și o vor simți mulți până la sfârșitul lumii.

Devenit și Amabsador al Culturii al Euro Education Federation, feredație europeană pentru educația adulților și tinerilor din U.E., din anul 2022, Claudiu Dumitrache susține conferințe legate de originea și sensul artei pentru elevi și studenți. În 2024, publicațiile de la Hollywood și din Chicago l-au numit o revelație din Valahia și cea mai reprezentativă tânără personalitate culturală din România. Jurnalistul William P. Barrett, de la Forbes și chreporer.com, a scris, într-un articol intitulat Ochii pe România: artistul Claudiu Dumitrache face furori în Europa și Statele Unite, că artistul român pare să se ridice ca o speranță într-o țară care încă se confruntă cu corupția și unde valorile europene sunt greu de integrat. Compozitorul britanic Michael James Down a declarat că ambiția și etica sa de lucru nu seamănă cu ale nimănui, Claudiu fiind tipul de persoană care face ca lucrurile să se întâmple, iar Kaven Girouard, chitaristul reginei muzicii pop Celine Dion, se declară un mare admirator al creațiilor sale.

EB Davis, unul dintre cei mai mari cântăreți de blues din lume, a scris că Dumitrache are o voce lină, puternică, foarte emoțională, și o adevărată prezență scenică, iar actorul Michael Airington, pe când Claudiu era nominalizat pentru un premiu în Las Vegas, îl prezenta nu doar ca pe un interpret incredibil, dar și ca pe un artist cu o perseverență ce l-a dus spre succes, considerându-l un pariu grozav.

Claudiu Dumitrache & Jonathan Jackson, 2022

Celebrul actor și cântăreț american Jonathan Jackson, laureat a 5 premii Emmy și convertit la Ortodoxie în România, a scris că arta este un meta-limbaj și că poezia lui Claudiu Dumitrache intră în acest meta-limbaj și invită inima să contemple viața pe cele mai esențiale planuri. Fratele lui Candice Jackson – fostă secretară de guvern a Departamentului de Educație S.U.A. în administrația Trump – Jonathan mai scrie, despre noul volum al lui Claudiu aflat în curs de apariție, că este o explorare poetică, profund personală a sensului vieții, a relațiilor, a frumuseții, a tristeții și a credinței ancestrale. Cercetătoarea Galina Martea, de la Academia Româno-Americană de Arte și Științe, în lucrarea Identitatea Literaturii Române în Cultura Universală, a precizat că cele scrise de Claudiu Dumitrache sunt lucrări prețioase, opere inedite care, cu certitudine, vor rămâne înscrise pentru totdeauna în tezaurul cultural românesc. Regizorul Andrei Zincă, fiul lui Haralamb Zincă, de asemenea, îl consideră pe Claudiu o personalitate unică în peisajul românesc.

Cu ocazia desfășurării Formului Național Cultural Brâncoveniana de la Potlogi, din anul 2023, manifestare la care Claudiu are rolul de secretar, acad. Ioan-Aurel Pop a mai scris că tânărul artist este un purtător și făuritor de cultură cum rar se mai găsesc astăzi în Țara Românească. Christian W. Schenk, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, a tradus creațiile sale în limba germană și l-a clasat pe Dumitrache printre cei mai importanți tineri scriitori contemporani, în volumul VII al Antologiei de lirică românească de la începuturi și până astăzi (Rumänische Lyrikanthologie, band VII: Von den Anfängen bis heute), lucrare publicată în Germania anul acesta, considerată de Liviu Antonesei una dintre cele mai mari realizări ale literaturii românești.

La începutul anului 2024, Claudiu Dumitrache devine primul român căruia i se publică o poezie și o cronică în publicația americană de cultură Hollywood Progressive. Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, AZnews.ro a tradus materialul și a notat că Hollywood Progressive este una dintre cele mai importante publicații de cultură și recenzii din Hollywood, California, în redacția de literatură și poezie găsindu-se poeți, istorici, critici și autori americani de renume. Despre poezia Chemare a lui Claudiu Dumitrache, poetul David C. Joseph, din Los Angeles, a spus că este una dintre cele mai profunde și frumoase pe care le-a citit vreodată, iar Andrew B. Cole, din redacția publicației, a notat, în articolul intitulat Chemarea unui tânăr valah, că Dumitrache este considerat ca o moștenire a lui Mihai Eminescu pentru secolul actual și, de asemenea, că este unul dintre tinerii poeți contemporani din România care promovează cultura răsăriteană prin scrierile sale.

Registration

Aici iti poti reseta parola