Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Murfatlar – Vinuri de legendă și patrimoniu istoric
Articole online

Murfatlar – Vinuri de legendă și patrimoniu istoric

cramă, Murfatlar

Podgoria Murfatlar, situată în Dobrogea, este un simbol al vinificației românești, o regiune unde tradiția se împletește cu inovația. Istoria sa începe cu denumirea care, conform legendei, provine de la un haiduc local, Radu Soare, și continuă prin renumele vinurilor sale dulci și demidulci, recunoscute internațional.

Legenda unui vin de renume

După legendă, denumirea de pe vremuri a actualei podgorii Murfatlar s-ar fi ridicat din locuințele păstorilor și ale țăranilor, cuvântul însemnând, după unii, „om generos”. Și tot după legendă, faima vinului de Murfatlar s-ar datora unor soiuri de origine franceză ajunse din întâmplare pe meleagurile dobrogene.

Se spune că, în pădurea Comorova – acolo unde astăzi se află stațiunea Neptun, una dintre cele mai frumoase stațiuni ale litoralului românesc – trăia demult un voinic pe nume Radu Soare. De copil, în sufletul lui încolțise dorința de libertate și ura împotriva nedreptății, mai ales că lucra din greu ca rob la stăpân.

Când abia îi crescuse mustața, Radu Soare a început să se gândească la răzvrătire. Adunând o ceată de voinici vrednici, a alcătuit un echipaj neînfricat, hotărât să atace corăbiile negustorilor care treceau pe lângă locurile sale. Cei mai săraci dintre oameni erau ajutați cu ce obținea din urma acestor atacuri, Radu Soare câștigând astfel respectul celor din jur.

cramă, Murfatlar

Într-o bună zi, pe locul unde mai târziu a fost ridicat farul de la Tuzla, Radu Soare a observat o corabie încărcată cu aur și nestemate venind din Franța. Hotărât să nu lase comorile să ajungă la cei bogați, el și oamenii săi au păcălit echipajul corabiei, dându-i semnale care să o îndrepte spre țărm, ca mai apoi aceasta să se lovească de o stâncă și să se scufunde.

Printre resturile plutitoare, Radu Soare a găsit corzi de viță-de-vie pe care le-a strâns și le-a plantat în pământul fertil al Dobrogei

Vița s-a prins și, în timp, a crescut atât de mult încât Radu Soare a reușit să producă un vin cu o aromă nemaivăzută pe aceste meleaguri.

În vremea aceea, fetele lui Radu Soare – căci se însurase și avea trei fiice – se căsătoreau. Fiecare dintre ele a plecat în alt colț al țării: una cu un cioban în Transilvania, alta cu un haiduc în Oltenia și cea de-a treia cu un arcaș în Moldova. Fiecare dintre fete a luat cu ea câte un butaș de viță-de-vie din zestrea tatălui, iar astfel vinul lui Radu Soare s-a răspândit în toate regiunile.

De unde vine denumirea de Murfatlar?

Denumirea de Murfatlar vine, mai probabil, de la Murfet (însemnând „om generos”) și de la Murvetli (însemnând „om cu curaj, cu inima deschisă, cu calități superioare, un om de omenie”). Această denumire s-a metamorfozat în timp în Murfat, apoi în Murfatlar, adică „urmașii lui Murfat”.

Faima podgoriei și a vinului de Murfatlar este rezultatul unui climat specific de stepă, cu soare puternic, care asigură concentrarea zaharurilor în boabele de struguri. Totodată, aceasta este rezultatul teraselor dăltuite în calcar de mâna omului, dispuse pe micropante cu expoziție sudică sau nordică, precum și al modernelor laboratoare uzinale care permit trecerea de la experimente la practică și finalizarea cercetărilor în marea producție viticolă.

În podgoria Murfatlar, primele plantații au fost înființate în mod organizat în anul 1907, la început pe o suprafață de numai 10 hectare, din inițiativa unor mari precursori ai științei viticole românești: George Nicoleanu și Vasile Brezeanu.

cramă, Murfatlar

Apariția vinurilor spumante la Murfatlar

Asemănarea condițiilor naturale ale solului cu cele din departamentul Champagne – Franța – a determinat producerea la Murfatlar a vinurilor spumante. De aici a rezultat un sortiment inițial de soiuri precum „Chardonnay”, „Clairette”, „Pinot Gris”, „Pinot Noir”, „Muscat Blanche” și „Malvoisie”.

Nu întâmplător, în perioada următoare, 1911-1916, a funcționat la Murfatlar un centru de producere a vinurilor spumante, iar produsul principal purta denumirea sugestivă de „Lacrima lui Ovidiu”.

Experiența și practica au arătat însă că sortimentele cultivate în condițiile climatice din centrul Dobrogei nu oferă materii prime adecvate obținerii vinurilor spumante. Concentrația mare de zaharuri din must, datorată climatului secetos și numărului mare de ore însorite, a creat posibilitatea realizării unor vinuri demidulci și dulci naturale, originale, care s-au afirmat încă de la început atât în țară, cât și la nivel internațional, cu ocazia concursurilor internaționale.”

Astăzi, podgoria Murfatlar continuă să fie o emblemă a viticulturii românești, unind legendele și tradițiile cu inovația modernă.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola