Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat o campanie naţională de 80 de zile pentru a relansa economia, aflată în dificultate, înainte de organizarea în ianuarie a unui congres excepţional al partidului unic.
Decizia, adoptată în cadrul unei reuniuni a Partidului Muncitorilor, survine după recente inundaţii şi în contextul pandemiei de coronavirus care au slăbit şi mai mult economia aflată deja în criză a acestei naţiuni extrem de izolate.
Campaniile de mobilizare în masă, prin care li se cere nord-coreenilor să efectueze ore suplimentare şi să se achite de noi sarcini, sunt o obişnuinţă în Coreea de Nord odată cu apropierea unor mari evenimente.
Numită „luptă” în coreeană de către agenţia de presă oficială KCNA, conform terminologiei militariste folosite de Phenian, ea a fost calificată drept „campanie”, un termen mai diplomatic, în versiunea în engleză.
„Am obţinut realizări istorice datorită eforturilor noastre costisitoare, depăşind cu curaj în acest an provocări şi dificultăţi de o gravitate fără precedent. Însă nu trebuie să ne culcăm pe lauri”, a scris agenţia de presă.
„Ne confruntăm în continuare cu provocări care nu pot fi neglijate şi avem numeroase obiective de atins în acest an”, a insistat KCNA, citată de Agerpres.
Participarea la aceste „lupte” epuizante este urmărită cu mare atenţie şi folosită ca un mijloc de a măsura loialitatea populaţiei faţă de regim.
Precedentele au fost denunţate de grupurile de apărare a drepturilor omului, în opinia cărora nu este vorba decât despre muncă forţată.
Coreea de Nord suferă de o proastă gestionare a economiei, iar planul precedent a fost abandonat discret la începutul anului.
În august, o sesiune plenară a Partidului Muncitorilor a recunoscut că „obiectivele menite a întări economia naţională au fost mult întârziate”.