Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Motoarele economiei chinezești duduie cu ajutorul Rusiei. Efectul de bumerang al sancțiunilor occidentale
Articole online

Motoarele economiei chinezești duduie cu ajutorul Rusiei. Efectul de bumerang al sancțiunilor occidentale

Rusia ajută China să devină superputerea economică a lumii

Ceea ce Donald Trump a încercat să evite, a devenit o realitate în epoca Biden. Rusia și-a asumat rolul de partener al Chinei, punând la dispoziție materiile prime de care economia chineză are atâta nevoie. E vorba, în primul rând de gaze.

Furnizarea de gaze către China crește spectaculos

Rusia a sporit furnizarea de gaze către China prin conducta sa Power of Siberia după ce a început invazia sa în Ucraina, a declarat directorul financiar al ENN Energy, Liu Jianfeng. ENN este una dintre cele mai mari companii de gaze din China și cumpără gaze de la companiile petroliere, inclusiv de la China National Petroleum Corp, care operează conducte de import.

Conducta Power of Siberia transportă gaz din estul Rusiei în nordul Chinei și și-a crescut în câțiva ani livrările până la o capacitate maximă de 38 de miliarde de metri cubi/an.
Conducta Power of Siberia a început să pompeze gaz în 2019. Rusia livrează, de asemenea, gaz natural lichefiat (GNL) către China. Numai în 2021, Rusia a exportat 16,5 miliarde de metri cubi de gaz în China.

Exporturile de gaze vor crește în ritm alert

Rețeaua Power of Siberia nu este conectată la conductele care trimit gaz în Europa. Conform planurilor elaborate anterior, Rusia urmărește să furnizeze Chinei 38 de miliarde de metri cubi de gaz prin acest gazoduct până în 2025.

Între timp, Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conductă, a declarat marți că exporturile către China continuă să crească în cadrul acordului său bilateral pe termen lung cu CNPC. Fluxurile au crescut și înainte de invazie, Gazprom afirmând la mijlocul lunii februarie că tocmai stabilise un record zilnic pentru exporturile către China pe conductă.

În urmă cu o lună, Rusia a convenit un contract de 30 de ani pentru a furniza gaz Chinei printr-o nouă conductă și va stabili noile vânzări de gaze în euro, întărind o alianță energetică cu Beijingul pe fondul legăturilor tensionate ale Moscovei cu Occidentul din cauza Ucrainei și a altor probleme. Gazprom a fost de acord să furnizeze consorțiului energetic de stat chinez CNPC 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an, au declarat reprezentanții companiei ruse și oficialii de la Beijing.

 

Primele livrări prin noua conductă, care va conecta regiunea Orientului Îndepărtat a Rusiei cu nord-estul Chinei, urmau să înceapă în doi-trei ani. Noul acord, care a coincis cu o vizită a președintelui rus Vladimir Putin la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, va adăuga încă 10 miliarde de metri cubi la acordul bilateral.

Rusia renunță la Europa în favoarea Chinei

Gazul rusesc din insula Sakhalin din Orientul Îndepărtat va fi transportat prin conducte peste Marea Japoniei până în provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei, ajungând până la 10 miliarde m3 pe an în jurul anului 2026, au anunțat surse de la Beijing. Acordul ar urma să fie încheiat în euro, a adăugat sursa, în conformitate cu eforturile celor două state de a se desprinde de sistemul dolarului american.

Discuțiile dintre cele două companii au început în urmă cu câțiva ani, după lansarea Power of Siberia, o conductă de 4.000 km (2.500 mile) care trimite gaze către China. Discuțiile s-au accelerat mai recent, după ce Beijingul și-a stabilit obiectivul tranziției la o economie verde pentru 2060, a spus sursa.

„Lipsa de cărbune din China de anul trecut a servit ca un semnal de alarmă că gazul natural are o valoare specială, de aceea CNPC a decis să completeze cu noul acord de conducte”, a spus sursa.

Prețul noului acord de gaz va fi similar cu cel al Power of Siberia, a spus sursa, adăugând că ambele părți sunt „destul de mulțumiți” de acel aranjament.

Se așteaptă că acordul va influența perspectivele de import de GNL din China. „Gazul prin conducte din Rusia poate fi furnizat în nordul Chinei la prețuri care sunt competitive în comparație cu GNL”, a declarat Ken Kiat Lee, analist la firma de consultanță FGE.

Între timp, pe măsură ce exporturile de gaze rusești către China cresc, cele care se îndreptau spre Europa au încetinit și, în unele cazuri, cum ar fi gazoductul Yamal-Europa, au fost în mare parte închise pentru o mare parte a anului 2022, scrie zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola