Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Motivul pentru care autoritățile sovietice i-au mutat trupul lui Stalin din Piața Roșie
Articole online

Motivul pentru care autoritățile sovietice i-au mutat trupul lui Stalin din Piața Roșie

Iosif Stalin

31 octombrie 1961: Trupul lui Stalin a fost scos din mormântul lui Lenin

Când Vladimir Lenin a murit în 1924, liderul revoluției bolșevice din Rusia a fost îmbălsămat și plasat într-un mausoleu special în fața zidului Kremlinului. Având un înveliș de sticlă, mormântul l-a făcut vizibil pe părintele Rusiei sovietice pentru întreaga posteritate.

Guvernul lui Lenin a naționalizat industria și a distribuit pământurile, iar la 30 decembrie 1922 a fost înființată Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS). Petrogradul a fost redenumit Leningrad în onoarea sa. Colegul său revoluționar Iosif Stalin i-a succedat la conducerea Uniunii Sovietice.

Lenin a fost succedat la conducerea sovietică de Iosif Stalin, care a condus URSS cu o mână de fier timp de trei decenii, executând sau muncind până la moarte milioane de sovietici care se opuneau planurilor sale politice și economice nemiloase. Cu toate acestea, Stalin și-a condus țara spre o victorie greu obținută asupra invadatorilor germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar la moartea sa, în 1953, s-a alăturat lui Lenin în mormântul său. Cu toate acestea, la câțiva ani de la moartea lui Stalin, autoritățile sovietice l-au condamnat în mod uniform pe conducătorul brutal. În octombrie 1961, trupul său a fost scos de la expunerea publică în Piața Roșie și dus într-un cimitir din apropiere.

Registration

Aici iti poti reseta parola