Evenimentul Istoric > Articole online > Mossad, Aman, Shin Bet. Serviciile de informații ale Israelului care au eșuat în prevenirea atacului Hamas
Articole online

Mossad, Aman, Shin Bet. Serviciile de informații ale Israelului care au eșuat în prevenirea atacului Hamas

Israelul are trei agenții principale de informații – Aman, Mossad și Shin Bet. În timp ce Aman furnizează informații militare, Mossad se ocupă de problemele spionajului extern și Shin Bet se ocupă de securitatea internă. Experții sunt uimiți de eșecul agențiilor, considerate a fi cele mai bune din lume, de a preveni atacurile. Pe măsură ce conflictul dintre israelieni și palestinieni continuă, se pun întrebări despre problemele din agențiilor de informații ale Ierusalimului.

„Acesta este un eșec major,” a declarat Yaakov Amidror, fost consilier de securitate națională pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu. „Această operațiune dovedește de fapt că capacitățile (de informații) din Gaza nu erau bune.”

Dar ce știm despre celebrele agenții de informații ale Israelului? Și de ce au eșuat? AMAN este agenția de informații militare, Mossad este agenția sa de spionaj extern și Shin Bet se ocupă de securitatea internă.

Aman – cel mai vechi serviciu de informații

Conform site-ului Jewish Virtual Library, Aman este cunoscută ca Direcția de Informații Militare. Este condusă de șeful serviciilor secrete Aharon Haliva. Fiind unul dintre cele mai vechi departamente ale Forțelor de Apărare ale Israelului, a fost înființată imediat după formarea Israelului. După cum sugerează și numele său, rolul său este de a furniza informații care să permită guvernului să mențină țara în siguranță. Elaborează rapoartele zilnice folosite pentru a informa prim-ministrul și cabinetul, evaluează probabilitatea unui război, interceptează comunicații și gestionează sarcini transfrontaliere.

Unitatea 8,200 se ocupă de colectarea semnalelor de informații (SIGINT) și de decriptarea codurilor. Experții spun că este una dintre cele mai importante agenții de informații din lume. Peter Roberts, cercetător senior la Institutul Regal de Servicii Unite din Marea Britanie, a declarat: „Unitatea 8200 este probabil cea mai importantă agenție de informații tehnice din lume și se situează la același nivel cu NSA în toate aspectele, cu excepția scalei.”„Sunt extrem de concentrați pe ceea ce analizează — cu siguranță mai concentrați decât NSA – și își desfășoară operațiunile cu o tenacitate și o pasiune pe care nu o experimentezi în altă parte.”

Mossad – o reputație impecabilă

Mossad, care se ocupă de activitatea de spionaj a Israelului în întreaga lume, este, fără îndoială, cea mai faimoasă agenție de informații a sa. Șeful său actual este David ‘Dadi’ Barnea – care l-a succedat pe Yossi Cohen în iunie 2021.

Se spune că este a doua cea mai mare agenție de informații din lume – după CIA, este versiunea israeliană a agențiilor de informații externe americane sau echivalentul Indiei al aripii sale de Cercetare și Analiză (RAW). Mossad a fost înființată în decembrie 1949 sub numele de Institut pentru Coordonare, conform Brittanica. A înlocuit unitatea de informații al forței militare evreiești din Palestina cunoscut sub numele de Haganah.

Mossad este cunoscut în întreaga lume pentru operațiunile sale îndrăznețe, inclusiv pentru capturarea fostului nazist Adolf Eichmann în Argentina în 1960, precum și pentru conducerea Operațiunii Mânia lui Dumnezeu – urmărind și omorând cei implicați în asasinarea atleților israelieni în timpul jocurilor din München din 1972.

Conform Spyscape, Mossad are un buget colosal de 3 miliarde de dolari și are 7.000 de angajați. Acesta are agenți în toată lumea – cel mai faimos dintre aceștia fiind probabil Eli Cohen, care a infiltrat cele mai înalte rânduri ale guvernului Siriei, pretinzând că este un om de afaceri. Cohen a fost descoperit și executat în 1965.

Numirea șefului spionajului Mossad este o decizie discretă, cunoscută doar de către câțiva membri ai cabinetului prim-ministrului și Comitetului Consultativ al Serviciului Civil. Funcționarea sa internă este extrem de neclară.

Shin Bet – echivalentul FBI

Conform site-ului Bibliotecii de Apărare Evreiești, Shin Bet se ocupă de afacerile de informații interne ale Israelului. De asemenea, cunoscut sub numele de Shabak, motto-ul său este „Apără și nu fi văzut.” Protejează prim-ministrul Israelului, alți lideri de vârf, securitatea pentru compania aeriană națională și protejează locații sensibile atât în interiorul cât și în afara țării.

Conform Britannica, reputația sa a avut de suferit în anii 1980 după ce a ieșit la iveală că agenții săi au bătut până la moarte doi palestinieni deținuți în legătură cu un autobuz deturnat. A primit și critici pentru torturarea presupusă a deținuților palestinieni și asasinarea presupușilor militanți palestinieni. Shin Bet a fost, de asemenea, criticat pentru asasinarea din 1995 a fostului prim-ministru Yitzhak Rabin – după care șeful său a demisionat.

Se spune că este echivalentul Biroului Federal de Investigații al Americii.

Registration

Aici iti poti reseta parola