În curtea unei fabrici de vată pentru căptușit paltoane de la periferia Iașilor, în epoca interbelică, era mai mereu zarvă mare.
Grupul petecarilor era zilnic în scandal cu directorul instituției, care tot încerca să scadă prețul pe care-l plătea pe „marfă”.
Șeful „trustului” petecarilor era un moșneag spătos, cu barbă de patriarh și nasul stacojiu aprins, mare amator de „spirtoase”.
Moș Ungureanu (foto), că așa i se spunea, era și cel mai vechi în meserie, ceea ce impunea oarece respect în ochii breslei.
Era arhicunoscut în Iași și, în afară de adunatul cârpelor, mai avea o „manie”: înmormântările.
Nu era înmormântare în oraș la care să nu-l fi văzut pe moș Ungureanu pășind domol, în fruntea cortegiului cu câte un felinar în mână sau o cruce în spinare.
Moș Ungureanu făcuse mercurialul, de la care nu vrea să lase nimic în ciuda directorului care tot insista pe ieftinirea „mărfii”.
După ce se cântărea marfa și „don contabel” le dădea banii, unul câte unul, petecarii intrau în cârciuma lui Fănică, de peste drum.
După ce unii își înecau necazul în rachiu, sau, după caz, alții se vindecau de „vătămătură”, porneau din nou la scormonit gunoaiele.
Moș Ungureanu zăbovea mai mult, iar la plecare scotea o sticlă din buzunar, rugându-l pe Fănică să-i de „un sfert” pentru „cucuveaua” de acasă, dar să fie din acela care arde.
Petecarii avea fundătura lor în Iași, o sumedenie de cocoiabe joașe, fără garduri, unele stând pe o coastă, gata-gata să se răstoarne, altele cu acoperișul încărcat cu bolovani, care țineau tabla să n-o ia vântul.
Din „castelul” lui Ungureanu (cum îi plăcea lui să-și numească bordeiul), se repede o babă sfrijită și neagră, țipând cât o ținea gura:
„Haoleooo! Ardă-te-ar focul, bețivanule! Hodorogule! Oooofff! Eu stau și zolesc toată ziua la cârpele tale și tu vii pe trei cărări?
Moș Ungureanu venea poticnindu-se, cu pălăria data pe ceafă și târând sacul după el.
Ca prin farmec, „cucuveaua” înceta gălăgia, lua sticla, o cântărea din ochi și lua o dușcă de probă, apoi rânjea satisfăcută:
Sursa: C. Luca-Iași, Ilustrațiunea Română din 1 decembrie 1937