Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Mormântul unui preot vechi de 3.000 de ani a fost găsit la Pacopampa
Articole online

Mormântul unui preot vechi de 3.000 de ani a fost găsit la Pacopampa

Peru

Mormântul unui preot vechi de 3.000 de ani a fost găsit la Pacopampa

Săpăturile au fost efectuate în cadrul unei colaborări între Universidad Nacional Mayor de San Marcos și Muzeul Național de Etnologie din Japonia.

Pacopampa este un mare centru ceremonial asociat cu cultura Chavín, o civilizație precolumbiană dispărută care a apărut în nordul munților andini din Peru în perioada Orizontului timpuriu.

Această epocă se distinge printr-o concentrare sporită asupra practicilor religioase, apariția ceramicii strâns legate de locurile ceremoniale, progrese în metodele agricole și progrese semnificative în metalurgie și producția textilă.

Într-un anunț de presă al Ministerului peruan al Culturii, arheologii care fac săpături în cadrul Proiectului arheologic Pacopampa au descoperit înmormântarea într-o groapă circulară mare, sub straturi de cenușă amestecată cu pământ negru. Contextul funerar corespunde fazei Pacopampa I și datează din jurul anului 1200 î.Hr.

În interiorul acestuia se află un depozit funerar de boluri ceramice sferice decorate și o colecție de sigilii decorate, ceea ce indică faptul că înmormântarea a aparținut unui preot important al culturii Chavín.

Unul dintre sigilii prezintă un desen cu o față antropomorfă, în timp ce altul are un desen de jaguar. Arta Chavín este cunoscută pentru iconografia sa complexă și pentru „realismul său mitic”, jaguarul având o semnificație sacră, care era venerat ca o divinitate care reflectă peisajul înconjurător.

Săpăturile anterioare din 2009 au scos la iveală un mormânt cunoscut sub numele de „Doamna din Pacopampa”, care datează din anul 900 î.Hr. Acest mormânt conținea o înmormântare feminină cu un craniu deformat artificial și depozite funerare constând în cercei de aur, vase ceramice și coliere de scoici.

Registration

Aici iti poti reseta parola