Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Moldova se teme de o invazie. „Cineva vrea sa ne traga intr-un razboi nedorit”
Articole online

Moldova se teme de o invazie. „Cineva vrea sa ne traga intr-un razboi nedorit”

Provocarea din Transnistria

Primul ministru al Republicii Moldova, în vârstă de 44 de ani, susține că recentele explozii din regiunea separatistă Transnistria sunt o provocare: „Un lucru este clar pentru mine: aceste incidente sunt cauzate de părțile interesate care încearcă să ne destabilizeze și să ne tragă într-un război nedorit. Sunt atacuri deghizate pentru a crea panică și nesiguranță”.

Din păcate, Moldova nu are mijloace de a stabili pentru cine acționau teroriștii. „Urmărim îndeaproape situația și ne pregătim pentru diferite scenarii. Nu deținem control efectiv asupra Transnistriei, care este condusă de separatiști susținuți de ruși de 30 de ani și, prin urmare, nu putem face o investigație serioasă asupra a ceea ce s-a întâmplat”.

Cât de mare e pericolul pentru Moldova

„Nu am primit informații credibile despre mișcările trupelor ruse sau ucrainene pe teritoriul nostru. Știm că există riscul ca acest război să se intensifice chiar aici, la noi, dar deocamdată pare un pericol îndepărtat”, spune Gavriliță, care insistă că Moldova este o țară neutră. „Neutralitatea Moldovei este consacrată în constituție și este susținută pe scară largă de populație”.
Solicitarea de aderare la UE a fost un pas simbolic, dar foarte important pentru noi. Înțelegem că va fi un drum lung, dar lucrăm din greu, de exemplu la reforma justiției. Cetăţenii noştri vor să trăiască într-o ţară liberă, democratică şi prosperă”.

Moldova plătește scump din cauza războiului din Ucraina

„În termeni economici, ne confruntăm cu prețuri semnificativ mai mari, creșteri ale costurilor cu energia. Ca să o punem în cifre: gazul este cu 360% mai scump decât anul trecut. Am pierdut accesul la piețele cheie din Rusia, Belarus, Ucraina, care pentru noi reprezentau 15% din exporturile de bunuri și servicii”.
Am primit peste 400.000 de refugiați. Aproximativ 100.000 au rămas în Moldova și aproape jumătate sunt copii ”, susține premierul moldovean Natalia Gavriliță în interviul acordat cotidianului italian  Corriere della Sera.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola