Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Moartea ultimului pucist sovietic
Articole online

Moartea ultimului pucist sovietic

Ultimul autor care mai era în viaţă al puciului comunist eşuat în august 1991 la Moscova, care a precipitat destrămarea URSS, a decedat acum o săptămână la vârsta de 89 de ani.

„Oleg Baklanov, care a condus industria noastră spaţială şi Ministerul Construcţiilor Mecanice al URSS, a murit”, a scris pe Twitter  şeful Agenţiei Spaţiale Ruse (Roskosmos), Dmitri Rogozin.

Conduşi de şeful KGB şi de ministrul apărării care vedeau acţiunea lor ca ultimul mijloc de „a salva” URSS, aceşti adepţi ai liniei „dure” considerau că Mihail Gorbaciov a mers prea departe în reformele sale.

Această lovitură de stat ratată s-a încheiat cu un eşec după trei zile de incertitudine, tancuri şi manifestanţi stând faţă în faţă pe străzile Moscovei înainte de arestarea puciştilor.

URSS s-a destrămat oficial la sfârşitul anului 1991.

Oleg Baklanov, născut în 1932, era vicepreşedinte al Consiliului de Apărare pe lângă preşedintele sovietic în momentul puciului.

Din 1983 până în 1988, a fost ministru al construcţiilor mecanice şi în această calitate a supervizat mai multe programe spaţiale sovietice, printre care costisitorul proiect Buran de navetă spaţială.

După lovitura de stat eşuată, a fost închis până în ianuarie 1993 şi apoi amnistiat în 1994.

Una dintre figurile marcante ale tentativei de lovitură de stat, ministru sovietic al apărării în acea perioadă, Dmitri Iazov, a încetat din viaţă în 2020 la vârsta de 95 de ani.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola