Evenimentul Istoric > Articole online > A murit ultimul mareşal sovietic care a fost implicat în puciul împotriva lui Mihail Gorbaciov
Articole online

A murit ultimul mareşal sovietic care a fost implicat în puciul împotriva lui Mihail Gorbaciov

Ministru al Apărării al URSS între 1987 şi 1991, el a participat la puciul eşuat împotriva ultimului conducător sovietic Mihail Gorbaciov în 1991, la un an după ce i-a fost atribuit gradul de mareşal.

Ultimul mareşal al Uniunii Sovietice, Dmitri Iazov, implicat în puciul împotriva lui Mihail Gorbaciov şi în represiunea mişcării de independenţă în Lituania în 1991, a decedat marţi la vârsta de 95 de ani, relatează cotidianul francez Le Figaro, care citează agenţia France Presse.

„La 25 februarie, mareşalul URSS Dmitri Timofeevici Iazov a decedat la Moscova după o boală îndelungată”, au indicat agenţiile, citând un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Tentativă de lovitură de stat

Ministru al Apărării al URSS între 1987 şi 1991, el a participat la puciul eşuat împotriva ultimului conducător sovietic Mihail Gorbaciov în 1991, la un an după ce i-a fost atribuit gradul de mareşal. A fost o tentativă de lovitură de stat a comuniştilor conservatori care se opuneau reformelor lui Gorbaciov în Uniunea Sovietică.

Puciştii au susţinut atunci că Gorbaciov este incapabil să-şi asume funcţiile din motive de sănătate. Ei au proclamat starea de urgenţă pentru şase luni, restabilirea cenzurii şi aduseseră tancuri la Moscova.

Eşecul şi arestarea lui Iazov

Lovitura de sta a eşuat, iar puciştii au fost arestaţi trei zile mai târziu, însă aceste evenimente au pecetluit soarta Uniunii Sovietice, slăbită de mişcările de independenţă din republici şi, într-un final, aceasta s-a destrămat în decembrie 1991.

Arestat împreună cu alţi participanţi la puci, Dmitri Iazov a fost eliberat din închisoare în 1993 şi amnistiat în 1994.

Ultimul pucist în viaţă

După decesul său, un singur pucist mai rămâne în viaţă, Oleg Baklanov, care era vicepreşedinte al Consiliului de Apărare pe lângă preşedintele sovietic în momentul puciului.

În 2019, Dmitri Iazov a fost condamnat la zece ani de închisoare, în absenţă, de către justiţia lituaniană pentru participarea la represiunea din ianuarie 1991 a mişcării de independenţă în Lituania, pe atunci republică sovietică, soldată cu 14 morţi şi peste 700 de răniţi.

În timp ce era ministru al Apărării, el a fost de asemenea în centrul unei alte represiuni sângeroase, cea din ianuarie 1990 în Azerbaidjan, intrată în istoria acestei republici sub numele de ‘Ianuarie negru’, care a făcut numeroşi morţi în rândul civililor.

Venerat

În Rusia însă Iazov a rămas o figură venerată. La 4 februarie, el a primit o decoraţie pentru servicii aduse Patriei datorită angajamentului său în favoarea veteranilor din mâinile puternicului ministru al Apărării, Serghei Şoigu.

De asemenea, a fost decorat de preşedintele Vladimir Putin, care i-a acordat Ordinul de Onoare în 2004 şi ordinul Aleksandr Nevski în 2014.

Moscova a denunţat condamnarea sa în Lituania.

Registration

Aici iti poti reseta parola