Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rușii recunosc că fac treburi murdare pe Staţia Spaţială Internaţională
Articole online

Rușii recunosc că fac treburi murdare pe Staţia Spaţială Internaţională

Șeful Agenţiei Spaţiale Ruse (Roskosmos), Dmitri Rogozin, a recunoscut vineri că ruşii au efectuat experimente militare pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), dar a ținut să precizeze că și astronauţii străini, între care cei americani, care s-au aflat în misiune pe Staţie au efectuat experimente în interesul armatelor ţărilor lor.

„Ştim că şi colegii americani au efectuat unele experimente în interesul Ministerului Apărării SUA. De asemenea şi noi la început am avut câteva experimente, care în esenţă erau civile, fără vreo legătură cu utilizarea armelor, dar care fuseseră comandate de Ministerul rus al Apărării”, a afirmat Rogozin.

Potrivit acestuia, cosmonauţii ruşi au monitorizat din spaţiu anumite zone de pe Terra.

El a făcut aceste afirmaţii într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă RIA Novosti în marja Forumului economic internaţional care se desfăşoară din 2 până în 5 iunie la Sankt Petersburg.

Referitor la aceste teste cu caracter militar, Rogozin a afirmat că „programul ISS nu le-a interzis niciodată”.

Spionaj la greu

„Problema este că, atunci când este vorba de o staţie internaţională, fiecare îl spionează pe celălalt.

De aceea, libertatea efectuării a tot felul de experimente (militare) este limitată”, a afirmat şeful Roskosmos, adăugând că nu exclude ca în cazul unei staţii spaţiale naţionale să existe mai mult spaţiu de manevră în acest sens, transmite Agerpres.

La 12 aprilie, Rusia a anunţat că intenţionează să înceteze să mai utilizeze ISS din 2025, având în vedere construirea unei staţii orbitale proprii.

Una dintre opţiunile analizate de Moscova ar fi să atribuie SUA responsabilitatea pentru segmentul rusesc de pe ISS, declarase anterior Dmitri Rogozin, conform agenţiei de presă citate.

Registration

Aici iti poti reseta parola